Regissören Eva Husson och bild från filmen Girls of the sun. Foto: Pressmaterial

Hon gjorde film om kurdiska kvinnor som slår tillbaka mot extremisterna

Uppdaterad
Publicerad

Den franska filmregissören Eva Husson blev nominerad till en Guldpalm tidigare i år för filmen Girls of the sun. Nu är det dags för svensk premiär för filmen som handlar om en grupp kvinnliga motståndskämpar som har lovat att återta sitt eget land från extremister, en berättelse som Husson kopplar till hennes egen familjehistoria.

– Min morfar var soldat i spanska inbördeskriget. Han var kommunist och kämpade mot fascismen och jag har alltid letat efter ett politiskt tema som skulle låta mig utforska en sådan kamp, berättar filmregissören Eva Husson för Kulturnyheterna.  

– Dessutom läste jag om dessa kvinnor som varit tillfångatagna men lyckats fly och som efter det blev motståndskämpar. Som kvinna upplevde jag det som väldigt universellt, personligt och så inspirerande. Jag kände att: ”jag kan göra det här”. Det kommer att vara en jävla mardröm att göra, det har det varit och är fortfarande, men det är viktigt att göra det.  

Filmfestivalen i Cannes 2018

Girls of the sun kretsar kring krigskorrespondenten Mathilde. Hon är på plats för att dokumentera händelserna kring en bataljon bestående av kurdiska kvinnor som tidigare varit tillfångatagna och förslavade av extremister. Bataljonen leds av den före detta advokaten Bahar, vars liv vändes upp och ner när extremisterna attackerade staden hon besökte och mördade alla män i hennes familj.  

En av tre kvinnliga Guldpalms-nominerade  

Husson regidebuterade med Bang gang, som tävlade om det prestigefulla Platform-priset på filmfestivalen i Toronto 2015. Girls of the sun är Eva Hussons andra film och den var en av 21 filmer som tävlade om den prestigefulla Guldpalmen under Cannes-festivalen tidigare i år. Men bara tre av de nominerade filmerna var regisserade av kvinnor.   

– Jag är trött på att höra att det är så här det är och att det ska representera mängden av de tävlingsbidrag som skickas in. Det är bullshit!, säger Eva Husson med eftertryck och drar en parallell till hur debatten brukar föras i hennes hemland: 

– I Frankrike är ungefär 20 procent av alla filmregissörer kvinnor och alla talar om det som att det vore något fantastiskt. Men vi borde vara 50/50. 

Och enligt Eva Husson är det mycket arbete kvar att göra för att nå en jämställd bransch.  

– När vi har fler kvinnliga finansiärer, fler kvinnor i festivaljurys, fler kvinnliga videojournalister kommer kvinnliga filmskapares verk få mer finansiering, bli sedda av fler och få bättre recensioner. Från den stunden kommer situationen att bli bättre. Men det krävs mycket arbete och alla måste vi göra en liten del av det arbetet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmfestivalen i Cannes 2018

Mer i ämnet