• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en elbil på Dingergatan i Eskilstuna med giftig rök som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Regissören Mikael Håfström, skådespelarna David Dencik och Jonas Karlsson. Foto: Jörgen Söderström/SVT

Fallet Thomas Quick blir film med David Dencik och Jonas Karlsson

Uppdaterad
Publicerad

Mikael Håfström är tillbaka för att göra film i Sverige för första gången på 15 år. Nu ska han ta sig an fallet Thomas Quick med David Dencik som Quick och Jonas Karlsson i rollen som journalisten Hannes Råstam.

– Jag har haft ambitionen att jobba på svenska igen länge. Jag tycker att Quick-projektet tickade i väldigt många boxar. Det var förutsättningar som kändes väldigt spännande. Ett manuskript som var engagerande, hela Quick-affären var någonting som jag och alla svenskar känner till väl, någonting som är svensk nutidshistoria, berättar regissören Mikael Håfström när Kulturnyheterna träffar honom på filmfestivalen i Cannes.

Sedan han nådde stora framgångar med filmen Ondskan 2003 har Mikael Håfström haft en internationell karriär men nu är han tillbaka för att jobba i Sverige igen. Och framför allt var det för att David Dencik var så intresserad och engagerad i fallet Thomas Quick som var en stor förutsättning för hans eget intresse i projektet.

– Det finns inte många nordiska skådespelare som skulle kunna göra det här som jag tror att David kan. Sedan, när Jonas Karlsson kom in för att spela Hannes Råstam, då hade vi plötsligt någonting väldigt spännande, säger Mikael Håfström.

Dencik drivande i arbetet

David Dencik blev väldigt intresserad av fenomenet kring falska erkännanden och falska anklagelser när han läste om Thomas Quick i svensk media och läste mycket om det.

– Sedan var det skådespelaren i mig som tände till när jag förstod det här med Tomas Quick och Sture Bergwall och att han utvecklade multipla personligheter på Säter. Då tänkte jag: vilken rolig roll!, berättar David Dencik:

– Sedan var det att jag hade gjort Lasermannen och kände att jag har en tolkningsrätt till att göra riksbusar i Sverige.

”En otroligt spännande historia”

Jonas Karlsson ska spela journalisten Hannes Råstam som var otroligt driven i att bevisa Thomas Quicks oskuld genom att granska den rättspsykiatriska vården och polisutredningen som ledde fram till de fällande domarna.

– Det är ju en så otroligt spännande historia den innehåller så många ingredienser som man kan gräva i. Jag menar, de här scenerna, när Hannes och Sture träffas. Han träffar ju honom första gångerna och tänker att det här är en av Sveriges värsta seriemördare tills det att han säger att han inte har gjort det. Bara det är som ett litet kammardrama, säger Jonas Karlsson.

I filmen kommer även Alba August att göra en roll som researchern Jenny Küttim som tillsammans med Hannes Råstam gjorde tre dokumentärer om Thomas Quick. Inspelningen kommer att starta i höst och den planerade biopremiären är hösten 2019.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Filmfestivalen i Cannes

Mer i ämnet