Foto: Sony pictures/Fox searchlight/AP/TT

Färre HBTQ-personer i Hollywoodfilm

Publicerad

Intresseorganisationen GLAAD släpper årligen en rapport om HBTQ-personers synlighet i amerikansk film producerad av de sju största filmstudiorna. 2017 blev det året med minst antal filmer med HBTQ-rollfigurer sedan organisationen började mäta år 2012.

Av 109 undersökta filmer från 2017 från bland andra Disney, Warner brothers och 20th century fox hade 12,8 procent av filmerna (14 stycken) rollfigurer som var homosexuella, bisexuella, transpersoner eller queer. En minskning med 5,6 procentenheter jämfört med året dessförinnan, enligt GLAADs rapport.

De flesta HBTQ-personer i Hollywoodfilm är homosexuella män (64 procent). Ingen av de undersökta filmerna 2017 hade med en transperson i handlingen.

Den genre som hade flest HBTQ-personer i handlingen var komedier. 2017 fanns fler HBTQ-rollfigurer som var latinos eller svarta jämfört med 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.