Regissören om Muhammed-filmen

Uppdaterad
Publicerad

Regissören till filmen som triggade angreppen mot USA:s ambassad i Benghazi, säger att han ville visa islams brister.

Beväpnade män angrep på tisdagskvällen USA:s konsulat i staden Benghazi i Libyen. Den amerikanska ambassadören Chris Stevens och de tre ambassadanställda dog efter att beväpnade män avfyrat raketer mot dem, rapporterar Reuters. Enligt al-Jazira ska ambassadören ha dött av att ha inandats rök.

Även i Kairo i Egypten rasade protester, där demonstranter rev ner flaggan från den amerikanska ambassaden.

I båda städerna utlöstes attackerna av ilska över en USA-producerad film som ansågs vara en förolämpning mot profeten Muhammed.

Ska visa islams brister

Den amerikanske medborgaren Sam Bacile, som skrev, producerade och regisserade den aktuella filmen, säger till tv-kanalen al-Jazira att han inte väntat sig en så stark reaktion.

– Jag är ledsen för ambassadens skull, jag är arg, säger Bacile till tv-kanalen på telefon från Kalifornien.

Enligt Wall Street Journal ser Bacile sig som en israelisk jude. Han säger till tidningen att han med filmen ville visa islams brister då ”islam är en cancer”. Att en amerikan miste livet i protesterna som följde på filmen beklagar Bacile, men han klandrar ambassadens säkerhetssystem.

Framställer Muhammed som sexförbrytare

I den två timmar långa filmen ”Muslimernas oskuld” framställs profeten Muhammed bland annat som en sexförbrytare.

Filmen har ännu inte börjat visats, men ett 13 minuter långt filmklipp har cirkulerat på nätet. Den är gjord på engelska, vem som översatt den till arabiska säger sig Bacile inte veta, men Morris Sadek, en egyptisk kopt boende i USA, ska ha marknadsfört filmen på sin hemsida, rapporterar al-Jazira.

Planerar lång serie

Även Floridapastorn Terry Jones, som tidigare låtit bränna exemplar av koranen, har låtit visa verket i sin kyrka, rapporterar Wall Street Journal.

Filmen kostade fem miljoner dollar att göra och finansierades enligt Bacile med hjälp av judiska donatorer. Filmskaparen planerar att göra en 200 timmar lång serie på samma tema, uppger han.

Filmen är skriven, regisserad och producerad av Sam Bacile.

Är enligt regissören en ”satir över profeten Muhammeds liv”. Enligt regissören spelades filmen in förra året i Kanada, och är två timmar lång.

Bacile ska ha postat en trailer av filmen på Youtube redan i juli. Men det var först för några dagar sedan som twittrare uppmärksammade trailern och protesterna spreds.

Källa: Wall Street Journal

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Protester mot anti-islamfilm

Mer i ämnet