John Ajvide Lindqvists novell Gräns, i regi av Ali Abbasi, har blivit utvald till sektionen Un Certain regard på Cannes filmfestival. Arkivbild. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Filmatisering av svensk skräcknovell tävlar i Cannes

Uppdaterad
Publicerad

Filmatiseringen av John Ajvide Lindqvists novell Gräns, i regi av Ali Abbasi, har blivit utvald till sektionen Un certain regard på Cannes filmfestival – en sidosektion som uppmärksammar nyskapande och djärva filmer. 
– Jag hoppas på en riktig skandal faktiskt, säger regissören till Kulturnyheterna om förväntningarna inför festivalen.

Den 8 maj drar årets upplaga av prestigefyllda filmfestivalen i Cannes igång. På Svenska filminstitutet i Stockholm presenterades under torsdagen det svenska bidrag som går upp på årets festival.

För i kategorin Un Certain Regard kommer filmatiseringen av John Ajvides novell Gräns i regi av Ali Abbasi tävla. Novellen handlar om tulltjänstekvinnan Tina, en kvinna som visar sig ha begåvats med ett extraordinärt luktsinne och som således kan avslöja både det ena och det andra kring de och det som vill passera färjeterminalen hon arbetar vid.

– Jag hoppas på ett riktigt blandat mottagande. Jag hoppas att vi blir utbuade och att någon kastar ägg på oss och att någon blir glad också. Jag hoppas på en riktig skandal faktiskt. Men det kanske inte blir så stor skandal som jag hoppas på, men nåt blir det tror jag, säger Ali Abbasi till Kulturnyheterna.

Skrev manus med författaren

Gräns blir Abbasis andra långfilm efter debuten med skräckfilmen Shelley från 2016. Manuset har regissören skrivit tillsammans med både Isabella Eklöf – och Ajvide Lindqvist själv.

– John har ett väldigt speciellt förhållande till det han gör. När han har gjort något vill han slänga ut det i världen och se vad som händer, säger han:

– Många skulle inte ta risken att slänga ut det på en okänd filmskapare, men det gjorde han, och det tyckte jag var fint, säger Ali Abbasi.

Sektionen som Gräns under filmfestivalen i Cannes är uttagen till är den prestigefyllda Un Certain Regard. En kategori som uppmärksammar nyskapande och ofta lite mer ”edgy” filmer.

Senast en svensk film tävlade i samma kategori var år 2014 och då var det Ruben Östlunds film Turist – som även prisades av juryn.

#tystnadtagning kommer delta

Under presskonferensen berättade också Svenska filminstitutets vd Anna Serner att representanter från det svenska skådespelaruppropet #Tystnadtagning åker ned till Cannes. Flertalet programpunkter under festivalen kommer, enligt Serner, handla om metoo-rörelsen och om hur filmvärlden nu kan vidare.

– Det är flera seminarier planerade som handlar om metoo, säger hon till Kulturnyheterna och fortsätter:

– Aktivister från hela världen håller nu på och mejlar till varandra och funderar på hur de kan genomföra manifestationer för att visa hur många de är och hur global den här rörelsen är.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Filmfestivalen i Cannes

Mer i ämnet