Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Filminstitutet ändrar riktlinjer

Uppdaterad
Publicerad

Under veckan har kritik riktats mot Svenska Filminstitutets beslut att visa den biografiska filmen ”Reis” om Turkiets president Erdoğan. Nu ändrar de sina riktlinjer och kommer i fortsättningen inte hyra ut deras biografer till politiska kampanjer, uppger SR:s Kulturnytt.

Tidigare i veckan publicerade Svenska Dagbladet en debattartikel där den svensk-kurdiske debattören Kurdo Baksi riktar skarp kritik mot att Filmhuset i Stockholm under helgen kommer visa biografiska spelfilmen ”Reis” om turkiets president Recep Tayyip Erdoğan.

”Det är minst sagt osmakligt att Filmhuset och Filminstitutet låter sig bli en plattform för en president som fängslat tusentals filmare, scenografer, sångare journalister, akademiker och författare; som stryper yttrande- och pressfriheten, och skapar misstro och hat mot kurder, armenier, assyrier/syrianer dagligen; som håller timslånga Europafientliga tal runt om i Turkiet”, skriver Kurdo Baksi i debattartikeln och beskriver filmen som en propagandafilm för den turkiske presidenten.

Pengar av lobbyorganisation

Filmhusets biograf har under lördagen hyrts ut till en kulturorganisation som fått pengar av UETD (Union of European Turkish Democrats), en lobbyorganisation i anslutning till det turkiska regeringspartiet AKP, för att marknadsföra ”Reis”, uppger Svenska Filminstitutet till Kulturnytt i Sveriges Radio.

”Djupt olycklig”

Svenska Filminstitutets vd Anna Serner beklagar det som hänt. Och säger till Kulturnytt att institutet i kommer ändra sina riktlinjer och i framtiden inte längre hyra ut biografen i samband med politiska kampanjer.

– Jag är djupt olycklig över det här för jag tycker inte heller om Erdoğan. Alla vet hur stark filmen är och hade vi haft tydliga riktlinjer som drabbade alla lika mycket så hade jag absolut sagt nej till den här filmvisningen, säger Anna Serner till Kulturnytt.

På grund av att Svenska Filminstitutets riktlinjerna just nu inte anger något stopp för att hyra ut biografen till valkampanjer kommer dock visningen fortfarande genomföras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Film
Mer Kultur
Mer Nyheter