Nan Goldin demonstrerar mot opiatjätten Purdue Pharma. Foto: Nonstop Entertainment

Recension: ”All the beauty and the bloodshed” i regi av Laura Poitras

Uppdaterad
Publicerad

Laura Poitras dokumentära porträtt av den feministiska fotografen Nan Goldin rör sig från AIDS-epidemins 80-tal i New York fram till protester mot opiatjätten Purdue Pharma och familjen Sacklers inflytande på konstvärlden”. ”En spretig men fascinerande biografi”, skriver Kristoffer Viita.

Nan Goldin föddes 1953 och växte upp i en arketypisk amerikansk villaförort i Boston. Hennes syster var lesbisk och föräldrarna ansåg att det behövde ”botas” med resor till olika institutioner, vilket ledde fram till systerns självmord. Det var en uppväxt präglad av sexuell repression marinerad i en förtryckande småborgerlighet — utan frihet att uttrycka sig. Nan Goldin flydde till en ny familj av konstnärer och HBTQ-aktivister och flyttade så småningom till New York.

Minnen från ”en tid för frihet och möjligheter” illustreras av arkivmaterial från 70- och 80-talets punk, gay och konstscen i New York där ikoner som John Waters, Basquiat och Cookie Mueller virvlar förbi. Goldin fick sitt genombrott i konstvärlden efter intima foton på sina vänner under AIDS-epidemin, och hon fortsatte sin karriär med fotografier som reflekterade mäns makt över kvinnor i samhället.

Filmrecensioner

Dokumentären har en tydlig förankring i närtid då tillbakablickarna varvas med protestaktioner, där Goldins aktivistgrupp demonstrerar på museum som Guggenheim och The Met. Prestige-institutioner som tagit donationer från familjen Sackler, som Goldin menar ”tvättar sina blodspengar” från opiatimperiet Purdue Pharma genom konstvärlden. 

Pillerkrisen i USA tecknas med breda penseldrag och regissören Laura Poitras kräver en viss förförståelse från publiken, vilket ibland känns lite slappt.

Samtidigt finns juveler i de anekdotiska utsvävningarna, som den hur Goldin träffade en av sina äldsta barndomsvänner när båda snattade biffar i köttdisken.

Dokumentären framstår paradoxalt nog både som mastig och snuttifierad. Goldins liv hade lätt kunnat bli en sex delar dokumentärserie. Tendenser till ett rent idolporträtt finns, men det är likväl intressant att följa protestaktionerna mot läkemedelsjätten Purdue Pharma ur en mer personlig vinkel, då Goldin själv kämpat mot opiatmissbruk.

”All the beauty and the bloodshed” är spretig men sevärd, även för den som följt berättelsen om Sackler-familjens opiatimperium och företaget Purdue Pharma i miniserien ”Dopesick”.

Åtminstone som en kurs i radikalt personligt konstnärskap.

All the beauty and the bloodshed

Betyg: 3

Regi & manus: Laura Poitras

Med: Nan Goldin, David Armstrong, Marina Berio m fl

Biopremiär: 13 januari

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmrecensioner

Mer i ämnet