Seth Rogen x 2 Foto: HBO Nordic

Filmrecension: Missade lyrbollar i An American pickle

Uppdaterad
Publicerad

Populära komikern Seth Rogen är föga underhållande i denna slappa komedi om en man som ramlar ner i ett inläggningsfat 1919 och vaknar upp i vår tid.

Komikern Seth Rogen står för en oförarglig form av grabbighet. Ja man skulle kunna summera hela hans karriärs rollfigurer med ett ord: Klantskallar. Om man nu till äventyrs skulle ha lite svårt för Rogens dukpersona borde man sky An American Pickle som Covid-19, här dyker han nämligen upp i två versioner. Men just på grund av nämnda farsot är man ju inte bortskämd med ny amerikansk film, och intrigen låter i alla fall på förhand egenartat småskoj, så… vem vet? Det kanske blir en njutbar stund.

Det blev det inte.

Rogen spelar invandraren Herschel Greenbaum som jobbar på en fabrik i Brooklyn där man tillverkar inlagd gurka. Livet leker tills den dag då Herschel råkar ramla ner i en av de gigantiska inläggningstunnorna och konserveras där i 100 år, för att sedan vakna upp i vår tid.
Fallet ner i tunnan är för övrigt högt, plasket rejält, men ingen av hans arbetskamrater som står en meter bort, märker något. Vilket ju är lite udda...

Nå, det här är en klassisk fiktionspremiss som jänkarna kallar fish out of water, alltså en berättelse där en utifrån kommande figur med sitt fräscha perspektiv ska få omgivningen, och publiken, att se samtiden med nya ögon. Det är ofta sedelärande saker som har dykt upp i diverse olika skepnader, från Hal Ashbys fina Välkommen Mr. Chance till blaffiga King Ralph, där John Goodman spelar en bredbent jänkare som plötsligt blir kung i Storbritannien.

Herschel är på liknande sätt en elefant i en porslinsaffär. Hans brutala uppriktighet ställer till det för såväl honom själv som för den enda levande ättlingen, barnbarnbarnet Ben Greenbaum (även han alltså spelad av Seth Rogen, som för övrigt även är producent).

Det är regidebut i långfilmsformatet för fotografen Brandon Trost, som bland mycket annat plåtat trubbiga Bad Neighbours och inte helt tokiga The Interview – och här inleder han alltså sin nya karriär med en första akt som är provocerande såsig; en räcka av missade lyrbollar där krocken mellan dåtid och nutid slarvas bort i segdragna scener på Åsa-Nisse-nivå.
Eftersom en stor del av filmen utspelas i den hippa stadsdelen Williamsburg får alla hipsters några lättare örfilar men inte heller denna vidöppna dörr attackeras med någon vidare finess.

Så långt är det bara en slapp komedi men när filmmakarna dessutom visar sig tondöva nog att brassa på med sentimental religiositet (den icketroende Ben hittar tack vare Herschel tillbaka till synagogan) sätter de resolut den sista spiken i den där picklestunnans lock – som aldrig borde ha lyfts...

Premiär på HBO Nordic 14 augusti

An American Pickle

Visa

Betyg: 1
Regi: Brandon Trost
Manus: Simon Rich (på egen litterär förlaga)
I rollerna: Seth Rogen, Sarah Snook, Molly Evensen m fl

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Filmrecensioner

Mer i ämnet