Kung Akeem Joffer kommer tillbaka till New York. Foto: Amazon Prime Video

Filmrecension: Eddie Murphy är tillbaka i pengakåta Coming 2 America

Uppdaterad
Publicerad

Eddie Murphy och rollbesättningen från En prins i New York återvänder för en pengakåt uppföljare, med ”Ok Boomer”-nostalgi för nästan hela slanten. Kulturnyheternas filmkritiker Kristoffer Viita har sett en trött upplaga av sin gamla idol.

Akeem Joffer (Eddie Murphy) är numera Kung över det fiktiva afrikanska landet Zamunda. Han får reda på att han har en son i  New York och hoppar på ett flygplan för att hämta hem sin tronarvinge. Planen är att rädda Zamunda från krig med ett rivaliserande land, vars general Izzi (Wesley Snipes) kräver en allians genom ett kunglig äktenskap med den nya prinsen.

Sonen Lavelle visar sig vara en kämpande millenial med en bullrig Queens-familj och han hakar gladeligen på sin nya farsa till det förmögna hemlandet. Med på resan följer också hans mamma Mary, spelad av Leslie Jones, vars skräniga New York-attityd slår ned som en bomb hos de afrikanska kungligheterna.

Filmrecensioner

Jones skabrösa humor övertygar i en annars ganska förutsägbar romantisk komedi. Eddie Murphy har tagit en biroll och verkar för mätt för de råare garven, undantaget när han repriserar karaktärer från en frisörsalong i Queens. 

Originalet fick svala recensioner premiäråret 1988 men blev en massiv publikframgång, startade många stora karriärer och gjorde djupt kulturellt avtryck. Zamunda kan betraktas som ett äldre syskonland till Wakanda i Black Panther, och En prins i New York är fortfarande en av de mest lönsamma filmerna med en majoritet av svarta skådespelare.

På 80-talet var Eddie Murphy en superstjärna. I Sverige mest känd för filmer som 48 timmar, Ombytta roller och Snuten i Hollywood. Även de legendariska, och enligt dagens mått grovt problematiska, stand-up-specialerna Delirious och RAW, med homofobiskt innehåll som komikern i efterhand delvis tagit avstånd från.

Någonstans kring Dr Dolittle (1998) stagnerade Eddie Murphys karriär till ett träsk av familjefilmer och fetdräkter. Oväntat nog gjorde han faktiskt en riktigt grym comeback med metakomedin Dolemite is my name (2019).

Coming 2 America tillhör den växande och vagt irriterande genren politiskt korrekt boomer-nostalgi – föga originella uppföljare eller remakes som mest sminkats om för att passa sitt samtidsklimat.

I originalet reser den dåvarande prinsen Akeem tillsammans till New York för att hitta en framtida drottning som kan älska honom för något annat än hans pengar och status. Hysteriska kulturkrockar och slap-stick-förvecklingar leder till att Akeem hittar sin kärlek.

I Coming 2 America är konceptet inverterat och den amerikanske sonen tar med sig feministiska värderingar från väst till Zamunda. Det blir förstås kulturkrock igen, och ovanligt många sång och dansnummer. Den klassiska scenen ”The royal penis is clean” har dessutom fått en rätt kul 2021-twist. 

Ändå är det svårt att låtsas som om att Coming 2 America har underhållningsvärde för oss som inte varit med under inspelningen. Det märks hur kul den gamla rollbesättningen haft, som ett band som kör en återföreningsturné säkert kan ha. Men det blir sällan särskilt spännande att se dem köra alla gamla hits i ny kostym.

Premiär på Amazon Prime Video 5 mars.

Coming 2 America

Betyg: 2

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmrecensioner

Mer i ämnet