En demonspäckad actionfantasi. Foto: Nonstop entertainment

Visuellt fyrverkeri i en värld av demoner

Publicerad

Resan från mobboffer till fullärd magiker i gymnasiemiljö förevigas i den japanska megasuccén ”Jujutsu Kaisen 0: The movie”. Kristoffer Viita låter sig förtrollas av det massiva men klichéartade anime-äventyret.

Med hjälp av generation Z har anime och manga vuxit till ett ännu större globalt fenomen i populärkulturen de senaste 10-15 åren. Ändå har den japanska animationsstilen för film och litteratur varit anmärkningsvärt frånvarande i svensk kultur-och nöjesmedia.

Undantaget Studio Ghibli och Hayao Miyazaki som omfamnats av massorna tack vare alla inhemska och internationella framgångar. Men tiderna förändras även i Japan. Miyazakis ”Spirited away” från 2001 var landets mest inkomstbringande film fram till 2020, då ”Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba the Movie: Mugen Train” tog över rekordet. Filmen gick upp på svenska biografer 2021.

Nu får ytterligare en demonspäckad actionfantasi Sverige-premiär: ”Jujutsu Kaisen 0” från 2021, en prequel till animeserien och mangan med samma titel och redan en enorm publiksuccé både i japan och USA.

Handlingen följer 16-årige Yuta Okkotsu som hemsöks av Rika, en förbannad version av hans döda barndomsvän med samma namn, och en särskilt farlig demon som påminner om H.R. Gigers Xenomorh i ”Alien”.

Yutos inneboende krafter bubblar upp när han känner sig mobbad. Då uppenbarar sig demonen och sliter hans fiender i stycken, vare sig han vill det eller ej. Demonerna och deras destruktiva natur är en tacksam metafor för tonårsångest och trauman: Yuto måste lära sig kontrollera dem så att de inte dödar andra eller honom själv.

Eller som han själv säger i ett pressat ögonblick: ”Jag vill få självförtroende nog att kunna leva!”

Yuto rekryteras av Jujutsu-gymnasiet som lär trollkarlar att hantera sin magi. Som en slags blandning av Hogwarts och mutantskolan i ”X-men”. Snart prövas Yuto och de andras förmågor då Geto, en svartmagiker av högsta graden (det är mycket snack om olika grader av magisk förmåga), vill skapa en värld med bara jujutsu-magiker och döda alla andra. Han hotar släppa lös helvetet inne i Tokyo med ”de hundra demonernas nattparad”.

Tonen i ”Jujutsu Kaisen 0” skiftar raskt från plastigt bubbelgumsöt till skrämmande och burdus, men det är en musikalitet specifik för genren som funkar för att bomba publiken med intryck. Särskilt det visuella fyrverkeri som ”Jujutsu Kaisen 0” erbjuder i fajterna med både gulliga och mardrömslika varelser. En småpervers och talande panda förvandlas till en steroidhulk som slåss mot ett tentakelmonster. Gröna bebisdemoner huggs i stycken av magiska katana-svärd. Vad mer kan man begära?

Det är ett färgstarkt kaos som ibland blir klichéfyllt och nästan provocerande övertydligt (med ett soundtrack som skrålar ”Find your greatest strength”) men ”Jujutsu Kaisen 0” kompenserar med spektakel.

 Mer, mer, mer blir till slut också bättre.

Betyg: 4
Regi: Seong-Hu Park
Manus: Hiroshi Seko
Röster: Chinatsu Akasaki, Aya Endo, Kana Hanazaawa m fl
Biopremiär 3 juni

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Filmrecensioner

Mer i ämnet