I Gods of Egypt är de egyptiska gudarna vita. Foto: Lionsgate

Filmskapare ber om ursäkt för whitewashing

Publicerad

Skarp kritik har riktats mot rollbesättningen av filmen ”Gods of Egypt”. De egyptiska gudarna spelas av vita skådespelare. Nu ber filmskaparna om ursäkt.

Filmen ”Gods of Egypt” har kritiserats för att ha en rollbesättning som nästan enbart består av vita skådespelare. Förra veckan bad både filmens regissör Alex Proyas och studion Lionsgate om ursäkt för detta. Det skriver BBC.

I actionfilmen, som har premiär i början på nästa år, krigar Geoffrey Rush, Gerard Butler och Rufus Sewell som egyptiska gudar. PR-materialet inför premiären har fått bland annat skådespelaren Bette Midler att twittra ”Varför är alla vita? Egyptier, historiskt och i dag, har aldrig varit vita. Ta tillbaka geografin. Det är Afrika.”

”Vi har misslyckats”

Nu svarar filmbolaget på kritiken.

”Vi inser att det är vårt ansvar att försäkra oss om att rollbesättningen reflekterar den mångfald och kultur för den historiska tid som porträtteras”, skriver Lionsgate i ett pressmeddelande.

”Ur den här aspekten har vi misslyckats med att leva upp till våra ambitioner om mångfald, och vi vill lämna en uppriktig ursäkt. Lionsgate är djupt engagerade i att skapa filmer som reflekterar vår publiks mångfald. Vi har, kan och kommer att fortsätta förbättra oss.”

Regissören till filmen, Alex Proyas, skriver att ”Processen att rollbesätta en film är komplicerad, men det är uppenbart att våra val borde ha varit annorlunda. Jag ber uppriktigt om ursäkt för de som har blivit stötta av våra beslut.”

Star Wars det goda exemplet

Nu får ursäkten uppskattning av andra filmskapare, bland annat Selma-regissören Ava DuVernay. Hon ger en eloge till teamet bakom ”Gods of Egypts” uppriktighet.

”Den här sortens ursäkt kommer aldrig, trots att det här händer hela tiden”, skriver hon.

”Gods of Egypt får mig att uppskatta JJ Abrams Star Wars-besättning mer. Får mig att hurra för Ryan Cooglers Creed (amerikansk regissör reds.anm.). Vi förtjänar alla ikoner som speglar oss”, skriver hon vidare.

Kritik mot nöjesindustrin

Termen whitewashing är en kritik som går ut på att nöjesindustrin försöker göra minoritetsgrupper mer tilltalande till en ekonomiskt välbärgad vit grupp, genom att få mörka karaktärer att framstå som mer ”vita”.

På senaste tid har även Ridley Scott fått kritik för valet att låta Christian Bale spela Moses i ”Exodus: Gods and Kings”, och filmen ”Pan” har kritiserats för att Rooney Mara där spelar Tiger Lily.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.