Fint mottagande för Roy Anderssons film i Venedig

Uppdaterad
Publicerad

Filmen visades för pressen för första gången på tisdagsmorgonen i en nästan fullsatt salong på Venedigs filmfestival.

De första scenerna i ”En duva satt på en gren och funderade på tillvaron” möttes av skratt och applåder och direkt efter filmen fick Kulturnyheterna några kommentarer av journalister på plats.

Djup reflektion

Carlo Tagziabuse, kritiker på Italienska TV-stationen Rai 1, tyckte mycket om filmen.

– Jag gillar filmen mycket både för de historiska tillbakablickarna och för den djupa reflektionen över våra liv. De här männen som inte vet var de ska ta vägen i livet. Det är en tragkomisk film där skillnaden mellan glädje och sorg är hårfin.

Tror du att filmen har möjlighet att vinna Guldlejonet?

– Det vet jag inte. Allt beror på juryn. Ibland går juryn helt tvärt emot vad kritikerna tycker, men jag hoppas, säger Carlo Tagziabuse.

Skeptisk till titeln

Även Erika Bettin, som är journalist på den Italienska universitetsradiokanalen Radio bue, blev tagen av filmen.

– Jag var skeptisk till den kryptiska titeln, men efter att ha sett den tycker jag att den är fantastisk. Den är full av svart humor över livet. Det känns som en Monty Python-film. De långa tagningarna, filmfotot, ljussättningen och männen som säljer skämtartiklar.

Erika Bettin tror också hon att ”En duva satt på en gren och funderade på tillvaron” har chans att plocka hem Guldlejonet.

– Ja, absolut. Konkurrensen är hård, men den här är så annorlunda så det tror jag absolut, säger hon.

Många skratt

Sveriges Radios kulturkorrespondent Roger Wilson befinner sig också i Venedig. Och han vittnar också om att filmen blev väl mottagen av publiken:

– Det blir tydligt när man pratar med de internationella kollegorna hur unik Roy Andersson är, hur imponerade, hur glada och förtjusta de är i honom. Att vi kanske tar honom lite för givet i Sverige.

Se hela Roger Wilsons kommentar i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Roy Andersson tävlar i Venedig

Mer i ämnet