Jason Alexander, Mitzi Gaynor och Steven Spielberg. Foto: TT/Wikimedia commons

”För evigt en stjärna” – Hollywoods reaktioner på Kirk Douglas död:

Uppdaterad
Publicerad

”För världen var han en legend, en skådespelare från filmbranschens gyllene era, en humanist vars engagemang för rättvisa och det han trodde på sätter en standard för oss alla att sträva efter. Men för mig och mina bröder Joel och Peter var han helt enkelt pappa”, skriver Michael Douglas på Instagram.

Hela Hollywood reagerade på dödsbeskedet natten till i dag. Skådespelarfacket Screen Actors Guild är inne på samma spår som sonen Michael: ”Kirk Douglas var en av de sista legendarerna från Hollywoods guldålder, och en extraordinär skådespelare. Han var också en stark röst som hjälpte till att få bort svartlistningen i branschen.” (Under McCarthy-erans jakt på kommunistsympasitörer, reds. anm.)

Indiana Jones-regissören Steven Spielberg skriver att han är stolt över att ha varit en liten del i Kirk Douglas liv de senaste 45 åren. ”Jag kommer att sakna hans handskrivna lappar och faderliga råd.”

Spelade i första Disneyfilmen

Walt Disney-museet meddelar på Twitter att man med sorg tagit emot dödsbeskedet och postade en bild på Kirk Douglas och Walt Disney från 1954 då Kirk spelade Ned Land i Disneys första spelfilm En världsomsegling under havet.

Kirk Douglas och Walt Disney 1954. Foto: skärmdump

Jagad av brudar

Skådespelaren Mitzi Gaynor gratulerar kollegan Kirk Douglas till ett otroligt liv. Hon skriver på Twitter att ”filmen vi gjorde tillsammans har för alltid en speciell plats i mitt hjärta”.

De spelade mot varandra i For love or money (Jagad av brudar) från 1963.

Både den amerikanska filmakademin och Golden Globe uttrycker sina kondoleanser i sociala medier.

Hans första Oscar var en glasstrut från pappa Foto: Skärmdump

Filmakademien, som ska dela ut årets Oscarsstatyetter nu på söndag, gör det med ett citat från Douglas: ”Jag ville bli skådespelare redan i andra klass. Jag satte upp en pjäs, mamma sydde ett svart förkläde och jag spelade skomakare. Efteråt fick jag min första Oscar. En glasstrut av pappa.” (Detta måste skett 1924, reds anm.)

”Verklig Spartacus”

Seinfeldstjärnan Jason Alexander var vän med Kirk och skriver att han är stolt över att ha känt honom och att ”världen behöver en verklig Spartacus”.

Xena krigarprinsessan-skådespelaren Lucy Lawless, som också spelade i tv-serieversionen av Spartacus skriver på Twitter: ”Vilket arv! Fortsätt skina Kirk, för evigt en stjärna.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.