Förlorad stumfilmsklassiker får nypremiär

Uppdaterad
Publicerad

Mauritz Stillers ”Balettprimadonnan” ansågs länge ha gått förlorad. Men efter nya fynd av filmfragment i Spanien har klassikern från 1916 kunnat restaureras och på söndag får den nypremiär med musik av kompositören Matti Bye.

När filmpionjären Mauritz Stillers ”Balettprimadonnan” hade premiär på Röda kvarn i Stockholm 1916 var kritikerna lyriska. Filmen om bondflickan Anjuta, som har balettdansarambitioner och är förälskad på avstånd i den fattige violinisten Wolo kallades filmisk fulländning. Den prisades för ljuseffekterna, den graciösa dansen och fotot.

Självförstörande material

Men under många år kunde cineasterna bara drömma om detta tidiga verk av stumfilmsmästaren Stiller. Under första halvan av 1900-talet gjordes film på nitrat, ett ämne som självantänder vid 41 grader, och därför är stora delar av den tidiga filmhistorien utraderad.

— Alla negativ till den svenska stumfilmen brann upp i september 1941, när det började brinna i lager i Vinterviken. Då försvann alla negativ. Så de filmer som finns kvar därför att här och var fanns det kopior, säger Jon Wengström som är arkivschef på Svenska filminstitutet.

Fyndigheter i Spanien

Allt gick dock inte om intet i branden. Flera kopior av ”Balettprimadonnan” hade sålts utomlands och under 1990-talet hittades bitar av filmen i en spansk filmsamlares hönshus. I fjol dök ytterligare fragment upp, även dessa i Spanien. Då valde Svenska filminstitutet att påbörja ett restaureringsarbete lagom till filmens hundraårsdag.

— Filmens huvudroll spelas av Jenny Hasselkvist. Det var hennes första filmroll faktiskt men hon var då känd som balettdansös. Och i det här nya fragmentet så är det faktiskt bilder när hon dansar balett, vilket vi inte hade tidigare, så det känns ju fantastiskt kul, säger Jon Wengström.

Stumfilmen som tidsresa

När ”Balettprimadonnan” nu får nypremiär ackompanjeras den av stumfilmspianisten och kompositören Matti Bye. Han improviserar fram musiken under filmens gång, han uppskattar nerven det innebär. Senast skrev han musiken till Pernilla Augusts filmatisering av Den allvarsamma leken och han har innan dess komponerat ny musik till flera stumfilmsklassiker, som Körkarlen och Gösta Berlings saga. Vad är charmen med stumfilm?

— Jag tycker att det är så fantastiskt fina bilder och är väl nostalgiker så jag tycker det är som en liten tidsresa, att få se de här miljöerna och de här kläderna och hela atmosfären i tjugotalet tilltalar mig, säger Matti Bye.

Den restaurerade versionen av ”Balettprimadonnan” premiärvisas på Filmhuset i Stockholm söndagen den 23 oktober.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.