PEN:s ordförande Ola Larsmo och Reportrar utan gränsers ordförande Jonathan Lundqvist har stått bakom Roozbeh Janghorban i hans asylprocess. Foto: TT

”Förnuftet har segrat”

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket backar från sitt utvisningsbeslut och ger den hotade dokumentärfilmaren Roozbeh Janghorban får asyl i Sverige. Svenska PEN och Reportrar utan gränser ser en seger för yttrandefrihet och demokrati.

Hans senaste dokumentär kritiserar Irans ayatolla Ali Khameini, har fördömts av regimen, och lett till mordhot mot honom och hans hustru. Roozbeh Janghorban riskerade att avrättas om han återvände till Iran: ändå utvisades han i våras. Det fanns inte tillräckliga bevis för att han verkligen var dokumentärfilmare, skrev domstolen i sitt beslut.

Men efter Kulturnyheternas granskning av ärendet väckt massiva protester ändrar Migrationsverket nu sitt beslut.

Hotad filmare

– Vad kan man säga annat än att förnuftet har segrat. Det fanns aldrig någon tvekan om att Roozbeh var den personen han utgav sig för att vara och att han hade gjort dessa viktiga insatser, säger Ola Larsmo, ordförande för svenska PEN, som tidigt uttalade sitt stöd för Janghorbans sak.

Kunde bekräfta historien

Såväl Internationella PEN och Reportrar utan gränser har genom sina omfattande nätverk bland journalister och författare i Iran kunnat bekräfta Roozbehs historia, och att han var eftersökt av iransk säkerhetspolis.

– Han använde sin yttrandefrihet för att kritisera den iranska regimen, och det som väntade honom i Iran var otvivelaktigt. Det är fantastiskt roligt att Migrationsverket också kom fram till detta i slutändan, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige.

Står fast vid sina beslut

Men trots att en lång rad exiliranier har kunnat vittna om Roozbeh Janghorbans identitet – att han beskrivits som en förrädare mot Iran i statliga medier och att hans dokumentärer fanns på Youtube – håller Migrationsverket fast vid att deras utvisningsbeslut var rätt.

I det nu beviljade uppehållstillståndet hänvisar man i stället till att den stora uppmärksamhet hans fall väckt efter utvisningen skapat en hotbild. Både PEN och Reportrar utan gränser hoppas nu att Janghorbans fall ska förändra Migrationsverkets metoder för att bedöma hotbilder mot journalister och konstnärer i framtiden.

– Det handlar om att stödja alla röster som för politiska och konstnärliga samtal. Det är de som bidrar till at göra världen mer förnuftig, och de måste ha vårt stöd. Det är så ett litet land som Sverige kan spela roll i världen, säger Ola Larsmo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hotad filmare

Mer i ämnet