Summer of Love 1916 Foto: Folkets Bio

”Freak Out”

Uppdaterad
Publicerad

Isadora Duncan, Carl Jung och andra fritänkare hänger, ligger och äter vegetariskt i dokumentär om förra sekelskiftets hippies.

År 1900 köper ett gäng härliga kids en kulle i södra Schweiz och bildar ett samhälle för dåtidens konsumtionskritiska konstnärer. ”Monte Verità” (Sanningens berg) blev en utopisk tillflyktsort för Europas dåvarande ”kulturmarxister”. De som kände sig utanför den stora maskinen och borgerlighetens familjenormer.

Lenin, Trotskij, Isadora Duncan, Herman Hesse, Carl Jung med flera vallfärdade till regionen Ascona för att hänga, ligga och käka vegetarisk mat med andra intellektuella. En utopisk rörelse som fortfarande påverkar kultur och akademi.

Filmrecensioner

Särskilda avsnitt i Carl Javérs svenskproducerade dokumentär ägnas åt Freuds kokainstinne lärjunge Otto Gross, som var stammis på Monte Verità, och Mary Wigman som kände sig fri nog att revolutionera dansen bland sina kompisar i Ascona. 

Så vad har egentligen förändrats i Europa de senaste 100 åren? Precis som idag var förra sekelskiftet ett triumferande ögonblick för kapitalismen. Världen globaliserades, kommunikationen förenklades med telegrafen och löpande bandet fick industrin av explodera. Tydligt är att killarna med långt hår och helskägg – som idag jobbar med att utveckla appar  – kring förra sekelskiftet försökte leva utan pengar i en skogsdunge.

Hur patetiskt det än må vara med hippie-nostalgi över en ”bättre tid för fria tänkare” lämnar jag ”Freak out” med en känsla av att möten mellan anti-etablissemangets pionjärer är svårare nu än det var då. Kanske för att fienden var enklare att förstå 1916, eller för att man fortfarande trodde på kollektivt motstånd.

Kanske var det helt enkelt lättare att tänka utan personligt riktade annonser på Facebook.

Regissören Carl Javér har valt dokumentärformen, vilket betyder många talking heads från insnöade akademiker och en kavalkad av gamla fotografier från tidiga 1900-talet. Det är ambitiöst men ger också sövande flashbacks till min barndom och semesterfoton på diabildsprojektor. Även om det förstärker känslan av ”förr i tiden” är det nog högst ofrivilligt.

Berättelserna i ”Freak out” skulle ha ännu större potential som spelfilm.

”Freak Out”

Betyg: 3

Regi: Carl Javér

Med: Iben Hjejle, Hannes Fohlin m fl

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmrecensioner

Mer i ämnet