Fredrik Sahlin, filmkritiker i Kulturnyheterna. Foto: Don Titelman/SVT.

Fredrik Sahlin: Extremt ovanligt

Publicerad

”The Interview” har efter hackerattacken och terrorhoten blivit världens just nu mest eftertraktade film, menar Kulturnyheternas filmkritiker Fredrik Sahlin.

– Efter terrorattacken 2001 blev en del filmprojekt framskjutna, på grund av att innehållet var av känslig art, andra blev nedlagda, men det här är så vitt jag vet första gången sedan Andra världskriget som en diktatur lyckas påverka repertoaren i ett annat land, säger Kulturnyheternas filmkritiker Fredrik Sahlin.

Trots att filmer som stoppas på grund av hot hör till ovanligheterna har det hänt tidigare, även i Sverige:

– Rädslan för repressalier från Hitler gjorde ju att exempelvis Charlie Chaplins ”Diktatorn” från 1940 inte visades i Sverige förrän efter kriget. Så det finns tidigare exempel, även om det naturligtvis är extremt ovanligt. Och väldigt tråkigt.

Varför tror du att Sony stoppar filmen?

– Om man ska spekulera kan det kanske vara så att hackarna vid sitt digitala intrång kom över känsliga uppgifter, som de nu använder för att tvinga Sony dit de vill.

Misslyckad strategi?

Fredrik Sahlin tror samtidigt att, om syftet med hackerattacken och hoten var att inte ge filmen uppmärksamhet, så innebär det ett misslyckande för Nordkorea.

– Om man ska döma utefter trailern är det en rätt usel komedi men Nordkorea har paradoxalt nog, med sina försök att stoppa ”The Interview”, fått den att bli världens just nu mest eftertraktade film, säger Sahlin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrorhotad komedi

Mer i ämnet