Fredrik Sahlin, filmkritiker i Kulturnyheterna. Foto: Don Titelman/SVT.

Fredrik Sahlin om Guldbaggenomineringarna

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit ett svagt filmår, med få toppar. Och just detta år bestämmer man sig för att utöka kategorin Bästa film till fem nomineringar...Tajmingen var väl inte helt klockren.

Jag gillar inte att regna på någons parad men: Hundraettåringen som årets bästa film..?  Jag håller fortfarande på att hämta mig från chocken.

Jag gillar bröderna Herngren, de är smarta och roliga, träffar oftast rätt, men den här filmen tillhör inte ens deras topp-20.

Tror Jätten blir bästa film

En disparat samling nominerade i Bästa film. Juryn har onekligen spritt sina gracer: En publikflirtare, en pinnsmal dokumentär, en lång kortfilm och en romsk road movie. Och så Jätten då, som är en av mina favoriter. Den kommer med största sannolikhet vinna baggen den 23 januari, när Vinnarjuryn tar över kommandot.

”Hittade inte fem bra långfilmer i år”

Egentligen ska en film vara minst 70 minuter lång för att komma i fråga för en guldbagge för Bästa film, men Min faster i Sarajevo – som helt otippat har fått sex nomineringar – är bara 57 minuter. Om man ska vara paragrafryttare är det alltså en kortfilm.

Juryn får dock gå emot den regeln om särskilda skäl föreligger. Jag antar att de särskilda skälen i det här fallet utgörs av det faktum att juryn detta år inte hittade fem bra långfilmer...

”Nöjd med fördelningen”

Men okej. När jag räknar ihop nomineringarna är jag ändå rätt nöjd med fördelningen. Mina favoriter fick ändå ett gäng nomineringar. Yarden tre, Jätten hela sex stycken, Flykten till framtiden fem, Den allvarsamma leken lika många – om än ej de tyngsta nomineringarna.

Pernilla Augusts film lär å andra sidan med stor sannolikhet raka hem ett gäng skådespelarpriser med Karin Franz Körlof, Liv Mjönes, och Michael Nyqvist. Den sistnämnde kan få konkurrens från Henrik Dorsin som är våldsamt underhållande i Ulf Malmros och Jaana Fomins ovan nämnda tidsresefilm.

Här hittar du alla nominerade till 2017 års Guldbaggegala.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer