SF Bio stoppar reklamfilm från Sverigedemokraterna Göteborg. Foto: SF Bio

Fyra alternativa vägar för svensk film

Uppdaterad
Publicerad

Bengt Toll har, på Film- och TV-producenternas uppdrag, sett över villkoren för den svenska filmen.

Varje år ser genomsnittssvensken två filmer på bio, men hela 80 filmer på annat sätt. Det innebär en stor skillnad mot hur det såg ut när det svenska filmavtalet sjösattes för 50 år sedan.

Det är mot den bakgrunden som branschorganisationen Film- och TV-producenterna har gett Bengt Toll i uppdrag att utreda filmens framtida förutsättningar inför att det nuvarande filmavtalet löper ut 2015. På tisdagen kom hans rapport.

Filmavtalet

”In med fler parter och nya fönster”

Bengt Toll konstaterar att det krävs ett ”betydligt ökat ekonomiskt utrymme. Dagens stödsystem är inte anpassade till det tekniska paradigmskifte vi genomgått. Det behövs andra, modernare affärsmodeller.”

– Jag tror att man ska titta på ett breddat avtal, det har jag alltid tyckt och det tycker jag nu också. In med fler parter, in med de nya fönstren, då kommer det mera pengar, säger Bengt Toll till Kulturnyheterna och fortsätter:

– Det finns ett gammalt förslag där man tänker sig två helt separata fonder, en för den konstnärliga, ambitiösa, utmanande och experimenterande filmen och en annan som tar fasta på att vi ska ha breda publika filmer på svenska. Det är möjligt att det också är ett sätt.

Fyra vägar

Toll lägger i sin rapport fram fyra olika vägar att gå om man vill garantera utveckling, produktion och lansering av svenska filmer – både publika och mer konstnärliga – på sikt.

De fyra alternativen är:

Helstatlig filmpolitik, som enligt Bengt Toll skulle innebära att staten måste skjuta till mer än dubbelt så mycket pengar, jämfört med idag.

En förlängning av dagens filmavatal, som Toll menar konserverar en ålderdomlig struktur och inte tillför några nya medel.

Två självständiga parallella stödsystem, där ett av systemen finansieras av staten och är inriktat på mer konstnärlig film och det andra riktar in sig på film med mer ”publika ambitioner”. Den här parallella lösningen kräver dock mer statliga pengar än dagens system.

Ett nytt breddat avtal, där fler parter än dagens skapar ett nytt filmavatal. Med det här alternativet så skulle biografen som visningsfönster spela en mindre roll än den gör det nuvarande filmavtalet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmavtalet

Mer i ämnet