Lena Dunham har under metoo-kampanjen själv vittnat om hur hon blivit utsatt för sexuella trakasserier. Foto: TT

Girls-skaparen Lena Dunham försvarade våldtäktsanklagad vän – backar

Publicerad

Regissören och manusförfattaren Lena Dunham försvarade sin våldtäktsanklagade kollega. Efter kritik backar nu Girls-skaparen.
”Varje kvinna som träder fram förtjänar att bli lyssnad på”, skriver hon på Twitter.

Manusförfattaren Murray Miller anklagas för att ha våldtagit en 17-årig skådespelare under en festkväll i Los Angeles för fem år sedan, när han var 35. Under lördagen gick Girls-skaparen Lena Dunham ut till sin tidigare kollegas försvar, rapporterar The Hollywood Reporter.

I ett gemensamt uttalande, tillsammans med medskaparen Jenni Konner, skrev Dunham:

”Vår första instinkt är att lyssna på varje kvinnas historia, men vår insikt i Murrays situation gör oss övertygade om att anklagelsen sorgligt nog är en av de tre procent av övergrepp som anmäls felaktigt varje år”.

”Vi ber om ursäkt till alla kvinnor”

Uttalandet väckte stor uppmärksamhet och nu backar Lena Dunham. På Twitter skriver hon:

”Varje kvinna som träder fram förtjänar att bli lyssnad på, helt och fullt, och vår relation till den anklagade borde inte vara en del av beräkningarna någon gör när de förhåller sig till hennes historia”.

Hon fortsätter: ”Under patriarkatet är ’jag tror dig’ grundläggande. Om inte vi alla blir betrodda, blir ingen av oss betrodd. Vi ber om ursäkt till alla kvinnor som har blivit besvikna.”

Lena Dunham har under metoo-kampanjen själv vittnat om hur hon blivit utsatt för sexuella trakasserier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet