”Glee”-skaparen Ryan Murphy vill ha fler kvinnor, svarta och HBT-personer på regissörsstolen. Foto: TT

”Glee”-skaparen vill ha fler kvinnliga regissörer

Publicerad

Ryan Murphy, som ligger bakom serier som ”Nip/Tuck” och ”Glee”, vill ha minst 50 procent kvinnor, svarta och HBTQ-personer på regissörsstolen i slutet av året.

Debatten kring snedfördelningen i Hollywood har pågått under en längre tid. Under tv-säsongen 2014–2015 var det bara 16 procent av all produktion som regisserats av kvinnor. Nu rapporterar Hollywood Reporter att producenten, regissören och manusförfattaren Ryan Murphy vill få till en förändring.

Målet är 50 procent

Murphy har inrättat stiftelsen Half som går under produktionsbolaget Ryan Murphy Productions. Stiftelsens mål är att se till att fler kvinnor, svarta och HBT-personer tar plats plats på regissörsstolen. I slutet av 2016 ska hälften av bolagets produktioner ha en regissör som faller under någon eller några av dessa grupper.

Produktionsbolaget ligger bakom produktioner som ”Glee” och ”Nip/Tuck” och just nu producerar de bland annat ”American horror story”, ”Scream queens” och ”American crime story”.

Kontakt med blivande filmskapare

Utöver det satta målet vill Murphy skapa en databas med namn och kontaktinformation på passande filmskapare som andra produktionsbolag kan ta del av. Ett av stiftelsens första drag blir att resa runt till olika filmskolor och universitet för att koppla samman morgondagens regissörer med mentorer på Ryan Murphy productions.

Till sin hjälp har han bland annat ”Supergirl”-skaparen Ali Adler, ”American crime story”-regissören Anthony Hemingway och ”12 years a slave”-producenten Dede Gardner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer