Många skådespelare klädda i svart förväntas Foto: AP/TT

#metoo kommer att prägla Golden Globe-galan

Uppdaterad
Publicerad

Film- tv-branschen har genomgått ett stålbad under hösten. Kvinnor har anklagat Hollywood-mogulen Harvey Weinsteins för trakasserier och våldtäkter och programledare, komiker och skådespelare har tvingats lämna sina jobb.

Bolagen har klippt alla band för att slippa svärtas ner. Med största sannolikhet kommer #metoo-hösten att prägla nattens Golden Globe-gala.

Flera kvinnliga skådespelare utannonserade i förväg att de skulle bära svarta kläder under galan för att uppmärksamma branschens trakasserier som avslöjades under hösten. Uppmaningen om sorgeklädsel ingår även i uppropet Time's up.

Över 300 kvinnor i film- och tv-branschen, bland dem Natalie Portman, Reese Witherspoon och Lupita Nyong'o, har skrivit på uppropet och kräver bland annat ekonomiskt stöd för att hjälpa kvinnor att driva sina fall juridiskt efter att ha blivit utsatta för övergrepp. Över 100 miljoner kronor har donerats till initiativet.

Under julaftonskvällen släpptes en trailer för galan där programledaren, Seth Meyers, hintade om att #metoo kommer behandlas.

– Vi har mycket att prata om, säger Meyers i trailern.

Två svenskar nominerade

Golden Globe-galan, som kan ses som en kaxigare, vassare lillasyster till Oscarsgalan brukar ha elakare skämt från värdarna och är aningens mindre traditionstyngt än Oscarsgalan. Vinnarna brukar även ge en fingervisning om vad man kan vänta på storgalan i mars.

På filmsidan leder Guillermo del Toros The shape of water och Three billboards outside Ebbing, Missouri av Martin McDonagh nomineringsligan.

Bland tv-serierna har Big little lies goda chanser att kamma hem flera priser. Bland annat för bästa manliga biroll där svenske Alexander Skarsgård är nomnierad.

Även regissören Ruben Östlund har chans att kamma hem en Golden globe i kategorin bästa utländska film för The Square, som även är Sveriges bidrag till Oscarsgalan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.