Huvudrollsinnehavaren Eva Melander tar emot priset av jurymedlemmen och skådespelaren Benicio del Toro. Foto: Reuters/TT

Gräns tar hem tungt Cannes-pris

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska filmen Gräns i regi av Ali Abbasi är vinnare av den prestigefyllda kategorin Un certain regard under filmfestivalen i Cannes.

Gräns är en filmatisering av John Ajvide Lindqvists skräcknovell och kretsar kring tulltjänstekvinnan Tina som visar sig ha begåvats med ett extraordinärt luktsinne – vilket leder till att hon kan avslöja både det ena och det andra kring de och det som vill passera färjeterminalen hon arbetar vid.

– En del av mig tänkte på att det här var fantastiskt och var ödmjuk och en annan del av mig tänkte att vi förtjänar det här. Så det var både och, säger regissören Ali Abbasi över telefon till Kulturnyheterna.

Filmfestivalen i Cannes 2018

Vinsten firas inte i Cannes, utan hemma med familjen i Köpenhamn.

Gräns

”Överväldigande”

Även John Ajvide Lindqvist är glad för priset.

– Det känns fullständigt överväldigande. Det var en sådan enorm glädje bara att den blev uttagen. Jag har älskat den här filmen sen första gången jag fick se den. Jag känner mig så otroligt priviligierad. Och jag är så glad för Alis skull, säger han till Kulturnyheterna.

Gräns är Ali Abbasis andra långfilm efter debuten med skräckfilmen Shelley från 2016. Manuset har regissören skrivit tillsammans med både Isabella Eklöf och författaren Ajvide Lindqvist själv.

Prestigefylld smalare sektion

Sektionen Un Certain Regard är den kategori under filmfestivalen i Cannes som uppmärksammar nyskapande och ofta lite mer ”edgy” filmer. Sedan 1998 delar en särskild jury ut ett pris ut till sektionens bästa film.

Gräns tävlade bland annat mot den ukrainska filmen Donbass, som öppnade sektionen, sydafrikanska Die Stropers och den omtalade kenyanska filmen Rafiki.

Senast en svensk film tävlade i samma kategori var år 2014 och då var det Ruben Östlunds film Turist – som även prisades av juryn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmfestivalen i Cannes 2018

Mer i ämnet