De okonventionella rymdhjältarna i ”Guardians of the Galaxy” från 2014. Foto: AP

”Guardians of the Galaxy 2” anklagas för sexistisk casting

Uppdaterad
Publicerad

Tuffa, grova, snygga och unika män med ojämna tänder – och vackra modellkvinnor.

Så ser listan över önskade skådespelare till ”Guardians of the Galaxy 2” ut.

Nu är den läckt – och sexismanklagad.

”Guardians of the Galaxy” var förra sommarens stora biohit om fem okonventionella rymdhjältar som räddar världen från undergång. I gruppen ingår bland annat en grävling och ett träd.

De olika rymdsamhällena filmen utspelar sig i befolkas också av varelser med lite speciell karaktär.

Så det är inte särskilt konstigt att casting-annonsen till filmens uppföljare söker efter olika typer av statister.

Alien-gänget ”Ravangers” behöver tillökning. Enligt casting-listan, som läckte från en agentur, sökes följande manstyper: Tuffa, grova, bikers, knäppa, utmärglade, unika drag, lång hals, speciell näsa, ojämna tänder, fin benstruktur i ansiktet, skallig, amputerad, långhårig, med ansiktsbehåring, renrakad.

”Väldigt vackra”

Filmen behöver kvinnor också: väldigt vackra, fysiskt vältränade, slanka eller smala med bra och fin hy.

”...och några SKALLIGA kvinnor”, står det också i beskrivningen.

Således kan manliga skådespelare välja mellan en rad utseendetyper, medan kvinnor enbart får vara vackra. Av agenturens formulering att döma verkar ”skallig” även stå i motsats till ”vacker”. Det, i kombination med att män ombeds komma till provfilmning ”rakade och rena med en vanlig t-shirt”, medan kvinnor uppmanas att sminka sig och bära figursydd kjol eller klänning, har väckt kritik.

”Bara en liten procent”

”Om det här är vad kvinnor måste stå ut med för att slå sig in i Hollywood, förklarar det varför vi saknar representation av olika kroppstyper och utseenden på vita duken”, skriver den feministiska popkultur-sajten The Mary Sue.

Nu svara filmens regissör, James Gunn, på kritiken.

”Det finns mängder av olika kulturer i GotGVol2. Det här är bara de första två vi filmar. (I Ravangers finns det bara män)”, twittrar han som svar på frågor om varför castinglistan ser ut som den gör.

”Det här är bara en liten procent av alla statister”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.