SVT:s Marie Nyreröd guidar dig som vill få koll på Ingmar Bergman. Foto: SVT

Guiden: Startpaket för Bergman-noviser

Uppdaterad
Publicerad

Ingmar Bergmans 100-årsjubileum och regissören syns överallt i kultursverige under året. Men var ska man börja om man vill ta sig an Ingmar Bergmans filmskatt? Kulturnyheterna bad SVT:s Bergman-expert Marie Nyreröd ta fram det ultimata startpaketet för dig som vill få stenkoll på Sveriges filmnestor.

Fanny och Alexander (1982)

Den definitiva Bergmanklassikern som med fyra Oscars är Sveriges mest prisade film genom tiderna. Berättelsen om de två barnen som hamnar i den stränge biskopen Edvards våld är en oförglömlig berättelse om familjerelationer och människans närhet till ondska.

Ingmar Bergman 100 år

– Om man vill ge sig på Ingmar Bergman ska man börja med Fanny och Alexander. En vildsint och lögnaktig version av hans barndom, som du också kan läsa om i Bergmans självbiografi Laterna Magica, säger Marie Nyreröd.

Sommarnattens leende (1955)

Efter Fanny och Alexander kan det vara skönt att bryta av med något lättsammare: Sommarnattens leende är en av Bergmans bästa komedier, och visas dessutom på SVT under jubileumsdagen den 14 juli. En sekelskiftesfars om kärlek, humor och rysk roulette.

– Det är en komedi full av smarta repliker, och det är kvinnorna som styr hela förloppet, kommenterar Marie Nyreröd.

Persona (1966)

Efter klassikern och komedin är det dags för examen: Kliv ner i det riktigt Bergmanska med Persona, en av regissörens mest konstnärliga filmer som bidragit till Bergmans rykte som svår och arty. Filmen följer skådespelerskan Elisabet, som plötsligt blir stum, och hennes relation med sin sköterska Alma. Förbered dig för stor bildkonst och en djupdykning ner i människans inre mörker.

– De första fyra minuterna är en ren bilddikt, men sen blir det en rätt begriplig och mycket stark film som alltid är med på listorna över världens viktigaste filmer, säger Marie Nyreröd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ingmar Bergman 100 år

Mer i ämnet