Vild glädje när svenske regissören tilldelades Guldpalmen. Även Will Smith till höger ser ut att ryckas med. Foto: TT

Guldpalmen till Ruben Östlund

Uppdaterad
Publicerad

Sensationen är ett faktum. Den svenske regissören Ruben Östlunds film ”the Square” tilldelas Guldpalmen på filmfestivalen i Cannes.

Det var en överlycklig och märkbart rörd Ruben Östlund som sprintade upp på scenen för att ta emot en av filmvärldens allra finaste priser, på filmfestivalen i franska Cannes.

Efter att ha tagit emot Guldpalmen för bästa film, från Juliette Binoche kastade han slängkyssar till juryn och bad publiken att vråla tillsammans med honom.

Filmfestivalen i Cannes 2017

Ruben Östlund: ”Herregud, så fantastiskt”

I en första intervju efter att ha gått av scenen berättar Ruben Östlund om sin första reaktion.

– Min första reaktion var ”herregud, så fantastiskt”. Jag kramade om huvudrollsinnehavaren som jag har arbetat med i nästan två år nu. Vi har kämpat tillsammans. Detta var ett väldigt lyckligt slut på vårt arbete tillsammans, säger Ruben Östlund.

LÄS MER: Favorittippad Östlund fick stående ovationer i Cannes

66 år sedan sist

Senast en svensk regissör vann Guldpalmen var 1951, alltså för 66 år sedan.

– Det är helt fantastiskt. Han är så värd det här priset och det betyder väldigt mycket för svensk film. Jag tycker att vi ska vara stolta, säger Pia Lundberg på svenska filminstitutet, till SVT Nyheter.

Pia Lundberg, utrikeschef på svenska filminstitutet, drar paralleller till Ingmar Bergman.

– Det här öppnar dörrar för Ruben Östlund och hans medarbetare på allra bästa sätt. Han är nu en av få guldpalmsvinnare, säger hon.

LÄS MER: The Square ”en smärtsamt underhållande resa”

The Square är en satirisk film om konstvärlden och dess floskler, som bland annat innehåller en scen med en fest där gästerna blir skrämda till livet och en sexscen med ett oväntat slut.

Senast en svensk regissör fick en Guldpalm var 1951 när Alf Sjöberg belönades för ”Fröken Julie”. Sjöberg tillhör också den exklusiva skara på åtta filmskapare som har två Guldpalmer. Han fick en för ”Hets” också, på den första Cannes-festivalen. Men det året prisades alla elva filmer som var med.

Det har också gått lång tid sedan en svensk film överhuvudtaget tävlade om den prestigefyllda guldkvisten, 17 år närmare bestämt. År 2000 var Roy Andersson och Liv Ullman där med ”Sånger från andra våningen” och ”Trolösa”. Den förstnämnda belönades med jurypriset.

Bille August har två Guldpalmer

Senast en svensk film vann Guldpalmen var 1992 när danske Bille August fick sin andra Guldpalm för ”Den goda viljan”. Han fick en för ”Pelle erövraren” 1988.

Ruben Östlunds senaste tre filmer har alla visats Cannes men i år är det första gången han är med i huvudsektionen och tävlar om Guldpalmen.

När programmet släpptes tidigare i våras var ”The Square” först inte med, den var inte färdigklippt. Men några veckor senare lades den till i programmet.

LÄS MER: Elisabeth Moss om arbetet med Ruben Östlund

”Njuta av att vara här”

– Det var en skön känsla. Så nu kan man faktiskt bara njuta av att vara här, sa Ruben Östlund när Kulturnyheterna träffade honom i Cannes förra veckan.

LÄS MER: Bille August: ”Guldpalmen mer prestigefylld än en Oscar”

SVT har varit med och samproducerat och företagets vd Hanna Stjärne meddelar att filmen ”the Square” kommer att visas på SVT framöver.

- Grattis Ruben Östlund, grattis satiren och grattis alla tittare! Det här är en historisk vinst som betyder att Sverige tar ett viktigt steg fram som filmnation, säger Hanna Stjärne.

Fakta: Alla pristagare

Guldpalmen: ”The square” (Ruben Östlund)

Grand prix: ”BPM” (Robin Campillo)

Bästa regissör: Sofia Coppola, ”The beguiled”

Bästa kvinnliga skådespelare: Diane Kruger, ”In the fade”

Bästa manliga skådespelare: Joaquin Phoenix, ”You were never really here”

Juryns pris: ”Loveless” (Andrej Zvjagintsev)

Bästa manus: Yorgos Lanthimos och Efthimis Filippou, ”The killing of a sacred deer”, och Lynne Ramsay, ”You were never really here”

Specialpris: Nicole Kidman

Camera d'Or: ”Jeune femme” (Léonor Serraille)

Guldpalmen för kortfilm: ”A gentle night” (Qiu Yang)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmfestivalen i Cannes 2017

Mer i ämnet