• Tekniskt meddelande:

    Pga tekniska problem går vissa program just nu inte att se i SVT Play och på svt.se, vi beklagar detta och arbetar för en snar lösning.

Foto: Scanpix

Juholt gissar huvudrollen i nya filmen

Publicerad

Håkan Juholt (S) är inte glad över alla detaljer i boken ”Partiledaren som klev in i kylan”.
Men att boken blir både teater och film kan han förstå – och han har en förhandsfavorit till huvudrollen.

Daniel Suhonens bok ”Partiledaren som klev in i kylan” blir film 2017.

Det tillkännagav Nordisk film på torsdagen.

Boken, som kom i höstas och handlar om Håkan Juholts korta men omtumlande tid som partiledare för Socialdemokraterna, har redan blivit dramatik på Uppsala stadsteater.

Nu är det alltså även dags för en spelfilm.

– Jag vet att jag är en person och en politiker som väcker känslor. Det jag står för väcker känslor och det här är ett uttryck för det, att det tre år efter min avgång kommer böcker, teater och film. Politiker ska väcka känslor. Det är viktigt för demokratin. Politik handlar inte om förvaltning och byråkrati, det handlar om passion och glöd, säger Håkan Juholt.

”Boken är väldigt plågsam”

Han har inte själv hunnit se föreställningen om boken på Uppsala stadsteater, men säger att han planerar att göra det.

– Boken är för mig väldigt plågsam. För mig som person är den väldigt utelämnande. Författaren tar sig friheter utöver det normala och bryter en lång rad förtroenden. Det finns till exempel en lång rad privata sms publicerade. Med det sagt är boken fortfarande viktig. Jag dömer inte, inte alls, säger Håkan Juholt.

Beslut om att göra ”Partiledaren som klev in i kylan” till film har inte förankrats hos Håkan Juholt själv. Så var det inte med pjäsen heller, och så vill han inte ha det, säger han.

– Det tycker jag inte att man behöver göra. Den konstnärliga friheten måste råda.

”En smutsig maktkamp”

Händelserna i hetluften för tre år sedan utgör tacksam dramaturgi, tror Håkan Juholt, därför avbildas han på film och teaterscen.

– Jag tror att det beror på tre saker: den första är den ideologiska konflikt som fanns och kanske finns i Socialdemokraterna. Den andra är maktspelet på högsta nivå, sms från slutna rum och läckor. En smutsig maktkamp. Den tredje är min personlighet. Att jag kom utifrån in i maktens centrum, underifrån, utan att vara en del av makteliten, säger han.

Håkan Juholt tycker ingenting mer än så om att bokens innehåll fortsätter att spridas i nya former. Han säger bara att det känns ”logiskt”.

”Är fantastisk i sitt uttryck”

Vem som spelar den före detta partiordföranden i den kommande filmen är inte klart, enligt Nordisk film. Håkan Juholt är glad över att han själv slipper göra det valet, men säger att han har en favorit:

– Det finns väldigt många skådespelare som jag uppskattar väldigt mycket, men vem skulle kunna vara jag...? Vi har inte riktigt samma ålder, men Gösta Ekman tycker jag är fantastisk i sitt uttryck och i sitt tilltal. Han är rädd om varje ord, och använder dem med stor skicklighet. Dessutom förmår han att snubbla när han svarar i telefonen. Han har bredd, säger han.

Vi funderar på Claes Malmberg?

– Ja, han har mycket temperament. En temperamentsfylld, begåvad människa med stort patos. Det vore inte helt orimligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer