Foto: Göteborgs filmfestival

”Halalywood” vill göra humor av det heliga

Uppdaterad
Publicerad

Sedan den 11 september 2001 har den den självklara skurken på vita duken varit en muslimsk terrorist. Regissören Omar Regan tröttnade på att ständigt porträtteras som nationens fiende och startade produktionsbolaget Halalywood. Deras komedi ”American sharia” går just nu på Göteborgs filmfestival.

– Muslimer är alltid skurkar. Något läskigt. Terrorister som är ute efter att döda. Man använder korrekt islamsk terminologi, till exempel allahu akhbar, vilket betyder att Gud är större än allt, men frasen sägs i en arg ton, säger Omar Regan.

Omar Regan befinner sig på Göteborgs filmfestival för att visa film under rubriken Gudar och människor. Hans film American sharia visas i Göteborgs moské på Hisingen, och det blir även filmvisningar i stadens synagoga och domkyrka.

Bön, sharia och hijabis

Omar Regans pappa var imam och han är själv djupt religiös. Innan intervjun ber han, och under vårt samtal refererar han återkommande till koranen. I sin film American sharia försöker han göra humor av det heliga. Det är en vulgokomedi om två muslimska snutar i Detroit, där det skämtas friskt om bön, sharia och hijabis.

De klantiga poliserna Muhammed och Abdul, som spelas av Omar Regan själv och Baba Ali, upplever idel dråpligheter när de på grund av sin religion handplockas för att knyta band med stadens muslimska invånare och därigenom komma till botten med den brottslighet som gruppen anklagas för.

Förnumstiga skämt

– Mina största motståndare har varit muslimer. Det första de säger är att jag hånar islam. Men de har inte sett filmen. Jag skämtar aldrig om principen. Jag skämtar om vad folk gör. De missförstår. I filmen hade min karaktär tvivel kring hur han skulle be, så mitt skämt gick ut på att jag gömde mig när jag bad. Men skämtet handlar inte om själva bönen, säger han.

Till intrigen hör också en korrupt polischef, en falsk terrorist och ett svin till polis (som spelas av Eric Roberts) vars sadistiska islamofobi får sin förklaring när det uppdagas att hans son dog i World trade center. Omar Regan har gjort en mycket förnumstig film. Varje skojighet har en sensmoral som slutar i koranen.

Klimatet hårdnar

Men försöket att vidga spelrummet för muslimer på film är trots allt behjärtansvärt. Sedan terrordåden den 11 september har skurken på Hollywoods vita duk varit självklar. I filmer och tv-serier som The Siege, 24, Homeland och Zero dark thirty har tittarna mött den ena muslimska terroristen blodtörstigare än den andra.

I dag är läget för amerikanska muslimer mer spänt än på länge. För en vecka sedan utfärdade Donald Trump inreseförbud till USA för människor från sju muslimskt dominerade länder. Men Omar Regan är en obotlig optimist, trots det allt hätskare klimatet i både politiken och i det offentliga samtalet.

Ny solidaritet

– Dagens situation för muslimer i USA är väldigt intressant, och hela världens blickar är riktade dit. Jag är rätt glad att vara i Sverige för tillfället, säger han och skrattar.

– Nej, men ärligt talat. Jag är ganska optimistisk. Jag kan inte minnas något tillfälle i historien då jag sett så mycket kärlek och respekt för muslimer. Folk står upp och säger att de är muslimer, i solidaritet med oss. Och jag tror att det är Guds plan. I koranen står det att han skapade oss olika, för att vi skulle få en chans att lära känna varandra, avslutar Omar Regan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Göteborgs filmfestival 2017

Mer i ämnet