”Han är filmvärldens Zlatan”

Uppdaterad
Publicerad

I helgen vann Roy Andersson Guldlejonet på Venedigs filmfestival för ”En duva satt på en gren och funderade på tillvaron”. Tillsammans med Cannes Guldpalm och den amerikanska oscarsstatyetten är Guldlejonet filmvärldens mest prestigefulla pris.

Enligt Kulturnyheternas filmkritiker Fredrik Sahlin så smäller lejonet till och med lite högre än de andra.

– Venedig kanske har en större intellektuell aura kring sig än vad Cannes har. I min bok så är ändå Venedig störst, säger Fredrik Sahlin.

Roy Andersson tävlar i Venedig

”Vi kanske tar honom lite för givet”

Och hans kollega, kulturkorrespondenten Roger Wilson, framhåller också prisets, men framför allt regissörens storhet.

– Det är tydligt när man pratar med internationella kollegor hur unik Roy Andersson är på en världsscen. Hur imponerade och förtjusta de är, vi kanske tar honom lite förgivet i Sverige, säger han.

Ztort självförtroende

– Vad det gäller självförtroende är han filmvärldens Zlatan. Han har känt sig motarbetad men han tar sig fram och berättar för alla innan att han ska göra succé, och så gör han ju faktiskt det också vilket är fantastiskt, säger Fredrik Sahlin och tillägger:

– Han har ännu inte börjat prata om sig själv i tredje person som Zlatan men det är väl bara en tidsfråga.

Se hela inslaget i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Roy Andersson tävlar i Venedig

Mer i ämnet