Foto: TT

Här är snackisarna och guldkornen bland höstens svenska filmer

Uppdaterad
Publicerad

Lorry-gängets nya, en filmatisering av Fredrik Backmans bok Britt-Marie var här, Sune vs Sune och  Unga Astrid, en biografisk film om Astrid Lindgrens ungdom, blir antagligen några av höstens publika dragplåster, men även bland de smalare filmerna finns en del snackisar.

– Det är väldigt många dokumentärer i år. I den genren kan man också se att det är många hybrider, filmer som medvetet blandar fakta och fiktion. Och det känns som att det kan vara en reaktion på att vi befinner oss i en tid där sanningsbegreppet är utmanat överallt, säger Fredrik Sahlin, Kulturnyheternas filmkritiker.

X&Y:

Anna Odell blev känd för den breda allmänheten när hon som konststudent spelade självmordsbenägen och psykotisk på Liljeholmsbron i Stockholm som en del av sitt konstprojekt Okänd, kvinna 2009 – 349 701. 2013 hade långfilmen Återträffen premiär, där Anna Odells karaktär besöker sin klassåterträff som hon inte var bjuden på (baserat på en sann berättelse).

Nu utforskar hon olika sidor hos sig själv och skådespelaren Mikael Persbrandt med hjälp av andra skådespelare som Vera Vitali och Shanti Roney. Sex, humor och ”inträngning i varandras personligheter” utlovas.

– Det är en lek med att vara människa och med manligt och kvinnligt. Alfahannen och konstnärskvinnan, säger Anna Odell.

Gräns:

Gräns, av Ali Abbasi, baserad på en novell av John Ajvide Lindqvist har redan vunnit fina priser, bland annat i Cannes. Denna film om utanförskap och de som faller utanför den sexuella normen har blivit mycket omtalad för en särskilt skruvad ”trollsexscen”.

Uppsalakidnappningen:

Långfilmsdebutanten Anders Skog har gjort en komedi av Uppsalakidnappningen, där två studenter 2011 kidnappade en annan student och höll honom fången i ett ödehus. De många klantigheterna och osannolika vändningarna gjorde att Skog valde att göra filmen som en ”svart komedi” Anders Skog har även valt att inte kontakta några av de inblandade i det faktiska fallet  – som upplagt för etisk debatt.

– Vi har jobbat mer med förövaren, och har inte gått in i offrets värld. Det är en konstnärlig tolkning, vi har verkligen försökt att inte gå i verkligheten på det sättet, utan istället skapat ett konstnärligt universum, säger producenten Mikael Flodell.

Flotten:

Ett socialt experiment i form av ett tiotal människor – handplockade för att hamna i konflikt – skulle tillsammans åka flotte för att man ville studera våld och andra drifter. Flotten blev vida omskriven som ”sexflotten” och 40 år senare har dokumentärfilmaren Marcus Lindeen samlat delar av besättning igen för att tala om den spektakulär färden under ledning av en forskare.

– Det jag har gjort är att återförena de som lever idag, 40 år senare, och låtit dem träffas. De avslöjar ett helt annat drama som hände där ute, en slags situation som fick försökskaninerna att vända sig emot honom och försöka döda honom, berättar regissören Marcus Lindeen för Kulturnyheterna.

Kulturnyheternas filmkritiker Fredrik Sahlin tipsar om fyra favoriter:

Gräns: ”En skönt udda film som överraskar”.

Goliat: ”Peter Grönlund hade en jättesuccé med sin debut tjuvheder och även uppföljaren verkar, på pappret vara en intensiv film. Det ser lovande ut”.

Operation Ragnarök: ”Jag kan inte låta bli att bli sugen på den actionstänkta dystopin Operation Ragnarök. När svenskar försöker göra amerikansk film kan det ofta bli kackigt, men det finns en tillfredsställelse i att se actiondystopier som utspelar sig i Sverige, det blir lite mer spännande, man är så van att se Vita huset sprängas”. 

X&Y: ”Det här är den jag ser mest fram emot, jag tycker hennes förra, Återträffen, var genial. Jag gillar att hon leker med sanningsbegreppet och tror att den kan bli riktigt stark”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.