Rise of the Machines IRL? Foto: TT Bild

Hawking: AI kan vara slutet för oss

Uppdaterad
Publicerad

Terminator-filmerna är kanske inte så dystopiska som vi vill tro. Stephen Hawking, världsberömd teoretisk fysiker, varnar för att utveckling av artificiell intelligens (AI) kan leda till slutet för mänskligheten.

Hawking, känd som en av världens mest extraordinära tänkare, lider av en nervsjukdom som gör att han sitter i rullstol och är beroende av en datorgenererad röst för att kunna prata. Men trots att han själv har haft stor användning av så kallad artificiell intelligens, säger han i en intervju med BBC att tekniken snabbt kan börja utveckla sig själv och ta över.

– De primitiva former av artificiell intelligens som vi redan har är väldigt användbara. Men jag tror att utveckling av mer avancerad artificiell intelligens kan innebära slutet för mänskligheten, säger professorn i intervjun.

Robotvälde?

Det är ett scenario som bland annat utforskas i de kända Terminator-filmerna, där robotar tar över världen.

– När människan väl utvecklat sådan artificiell intelligens, kommer den kunna fortsätta att göra det på egen hand och utvecklas i nya former i en ständigt ökande hastighet, säger Hawking.

Långsam biologisk utveckling

Den brittiske professorn befarar att människan, som begränsas av en långsam biologisk utveckling, inte skulle kunna konkurrera utan helt enkelt ersättas av AI.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer