Helena Bergström hittade ingen bild på sig själv från röda mattan på Oscarsgalan, men hon minns spektaklet nästan som igår. Foto: TT/Erik MårtenssonVisa alla (3)
Visa alla (3)

Bergström om Oscarsgalan: ”Man får det bästa av allt”

Uppdaterad
Publicerad

Helena Bergström är en av få svenskar som har varit på Oscarsgalan. Där blev hon erbjuden en roll i en amerikansk version av ”Under solen”.

Skådespelerskan Helena Bergström var på Oscarsgalan år 2000 i och med hennes medverkan i filmen ”Under solen” som var nominerad för bästa utländska film.

Hon kammade inte hem priset, men för Kulturnyheterna berättar hon om sina upplevelser när några av världens finaste filmpriser skulle delas ut.

– Det största minnet är nog att vi hamnade på Oscarsgalan, för det var inte alls vår tanke när vi gjorde filmen, säger Helena Bergström och fortsätter:

– Jag minns en enormt lång kö av tågande limousiner som skulle ta sig fram till själva galaföreställningen och vilken hajp och uppståndelse det var när vi var där.

Festligheter under flera dagar

Bergström berättar att tillställningen pågår under en hel vecka med bland annat förgalor och middagar.

– Allt är mycket större än exempelvis Guldbaggegalan. Det är så mycket mer folk inblandade i hela den där cirkusen, det går inte riktigt att att få ett grepp om det, säger hon och fortsätter:

– Det fanns till och med ett gäng personer som var stand in under galan, ifall att någon av de nominerade gick ut ur lokalen när det var reklamavbrott och de inte hann tillbaka till att sändningen började igen.

Mötte Meryl Streep

Under sändningen av Oscarsgalan är det en exklusiv skara av personer som är utvalda att närvara, främst är det de nominerade men också nyckelpersoner från filmvärlden.

– När jag väl satt där inne kändes det som en stor firmafest för branschen, det kryllade av extremt kända personer och visst såg man de allra största namnen som exempelvis Robert De Niro som satt i närheten av mig. 

Helena Bergström berättar för Kulturnyheterna att hon bland annat delade hiss med Meryl Streep, men att hon aldrig har varit särskilt imponerad av kändisskapet i sig utan mer av andra människors prestationer.

– Jag var ganska cool med hela situationen kring Oscarsgalan. Jag har aldrig varit särskilt starstrucked. Men jag är glad att jag har fått uppleva hela spektaklet.

Fick erbjudande av Hollywood

Galaföreställningen beskriver hon som ganska tråkig och lång, men att den kan inbringa många nya kontakter inom branschen.

– Visst skapar man en del kontakter och ett erbjudande var att göra en remake på ”Under solen” där jag var tilltänkt som skådespelerska. Tyvärr krockade det med ett annat filmprojekt som jag och Colin skulle börja filma redan en månad efter att galan var slut.

Levde lyxliv

De blev väl omhändertagna och uppbackade konstant med bästa tänkbara service och vistelsen kan beskrivas som en inblick i en Hollywoodstjärnas vardag.

– Vi bodde i en femstjärnig lyxsvit med utsikt över hela Los Angeles som glittrade av all belysning på nätterna. Det här är staden där allt är möjligt och där allt kan hända över en natt vilket man verkligen kände av, säger Helena Bergström och fortsätter:

– Vi fick underbara middagar och limousinefärd om vi ville och när vi ville ha det. Man får det absolut bästa av allt under de här korta tiden som eventet pågår.

Klänning av Lars Wallin

Bergström berättar om hur viktigt det är att göra rätt klädval till galan. Från början hade hon köpt en enkel klänning, men som i sista sekund byttes ut till en mer exklusiv av hennes filmteam.

– Jag hade en röd klänning som Lars Wallin sydde upp till mig. Men jag har aldrig använt den igen, den hänger fortfarande i min garderob, säger hon till Kulturnyheterna.

Efterfest med vinnarna

När galan var över fortsatte det med olika efterfester som arrangerades runt om i Los Angeles. Det var en hierarkisk uppdelning av vem som får gå på vilken fest, säger Bergström.

– Jag gick en stund till festen som var för alla nominerade. Men jag var småbarnsmamma då och därför inte särskilt intresserad av den. Jag kommer ihåg att festen var ganska uppdelad – hela Oscarsgalan är väldigt hierarkisk uppbyggt, men ett minne för livet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oscarsgalan 2014

Mer i ämnet
Mer Film
Mer Kultur
Mer Nyheter