Foto: NRKVisa alla (4)
Visa alla (4)

Hon blir huvudperson i nya Skam

Publicerad

Det är klart nu.
Skam är tillbaka. Och Sana är huvudperson.
Det blir den sista säsongen om personerna på Hartvig Nissen-gymnasiet i Oslo.

Trailern för den nya säsongen utspelar sig på en fest. Människor blöder, spiller och faller. I mitten av den står karaktären Sana Bakkoush, helt stilla.

Sana, som spelas av Iman Meskini, blir huvudperson i nya säsongen som startar redan på måndag.

Den fjärde säsongen blir seriens sista, skriver NRK.

Håkon Moslet, redaktionchef på NRK P3 som sänder serien, säger att de fyra säsonger av succéserien om ungdomarna på Hartvig Nissen-gymnasiet i Oslo som hittills har gjorts, går att likna med extremsport – och att det därför är dags för regissören Julie Andem att runda av.

Läs mer: Därför är norska Skam en fullträff

– Samtidigt är jag glad över att vi har fått göra det här. Det har berikat oss och satt Norge på kartan, säger han.

Sana, Eva, Chris, Vilde och Noora Foto: NRK

”Norge behöver Sana”

Under seriens tidigare tre säsonger har tittarna fått följa karaktärerna Eva, Noora och Isak extra mycket, och det har länge spekulerats i vem som får huvudrollen i säsong fyra. Rykten tog fart när skådespelaren Ulrikke Falch som spelar Vilde i serien, lade ut en Instagrambild på sitt ena öga med bildtexten ”4” under. Skådisen nekade sedan till att bilden skulle ha varit en ledtråd.

Håkon Moslet säger att ”Norge behöver Sanas perspektiv”.

– Hon är en stark karaktär. Seriens kanske mest fascinerande karaktär. Hon har ett ben i den norska kulturen och ett i den muslimska, säger han.

– Muslimska kvinnor framställs ofta på ett stereotypt sätt. Många av dem framställs som offer, bland annat för att de bär hijab.

Läs mer: Här är skådespelarna bakom succén

Handlingen i säsong tre kretsade kring Even och Isak. Foto: SVT.

Den norska tv-serien har tagit oanade proportioner och nått långt utanför både Norges och Nordens gränser. Nyligen blev förra säsongens huvudkaraktär Isak och hans förälskelse Even, framröstade till tv-serievärldens bästa par av den amerikanska nättidningen E!.

Den enorma framgången för Skam har trasslat till det med rättigheter för det norska public service-bolaget. NRK tvingades därför införa en så kallad geoblockering för utländska tittare. Skam säsong ett, två och tre finns dock fortfarande att se på SVT play här. Och säsong fyra får svensk premiär den 15 april.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skam

Mer i ämnet