Mikael Marcimain omgiven av skådespelarna i ”Call Girl”. Foto: Scanpix

”Call Girl” kan ta storslam på Guldbaggen

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli många triumfer för Mikael Marcimains omdiskuterade ”Call Girl” på årets Guldbaggegala, som hålls den 21 januari. Totalt fick filmen 11 nomineringar.

Årets Guldbaggegala ser ut att bli en segerrik kväll för teamet bakom filmen ”Call Girl”. Den hett omdiskuterade filmen får totalt 11 nomineringar, bland annat i kategorier som Bästa film, Bästa manus och Bästa kvinnliga huvudroll. Det meddelades under en pressträff i Stockholm idag.

– Det här är bekräftelsen på att vi lyckats göra den här filmen, säger manusförfattaren Marietta von Hausswolff von Baumgarten på en pressträff i Stockholm idag.

Call Girl

Den kritikerrosade dokumentären ”Searching for Sugar Man” har också gått hem hos Guldbaggejuryn. Bland annat nominerades filmen till Bästa film, något som är ovanligt för en dokumentär.

– Att den hade en sådan potential som fantastisk berättelse, det förstod jag ganska tidigt. Historien är en av de mest makalösa dokumentärhistorier jag har stött på, säger filmens exekutive producent Hjalmar Palmgren.

”Räknar med 18 miljoner besökare”

Årets Guldbaggegala har ett lyckat filmår att se tillbaka på, både kommersiellt och konstnärligt. Svenska filminstitutets vd Anna Serner sade på dagens pressträff att man just nu sammanfattar ett av de bästa bioåren på länge.

– Vi räknar med att ha fått över 18 miljoner biobesökare under 2012. Det är mer än vi haft på de senaste tolv åren. Att biografen håller på att dö är uppenbarligen inte sant, säger hon.

Babben programleder

Leder galan gör Babben Larsson. Ståuppkomikern från Gotland får i uppgift att guida tittarna genom filmsveriges finaste branschfest.

– Det här är en utmaning för varje programledare. Det är ett känt gig, man har en salong med filmarbetare som blir hungrigare och hungrigare. Det är en enorm utmaning, säger hon.

NOMINERADE FILMER

BÄSTA FILM

Äta sova dö

Searching for Sugar Man

Call Girl

BÄSTA REGI

Mikael Marcimain (Call Girl)

Gabriela Pichler (Äta sova dö)

Jan Troell (Dom över död man)

BÄSTA MANUS

Malik Bendjelloul (Searching for Sugar Man)

Marietta von Hausswolff von Baumgarten (Call Girl)

Gabriela Pichler (Äta sova dö)

BÄSTA KVINNLIGA HUVUDROLL

Nermina Lukac (Äta sova dö)

Pernilla August (Call Girl)

Linda Molin (Bitchkram)

BÄSTA MANLIGA HUVUDROLL

Johannes Brost (Avalon)

Bengt CW Carlsson (Lycka till och ta hand om varandra)

Matias Varela (Snabba cash 2)

BÄSTA DOKUMENTÄR

Palme

Pojktanten

Searching for Sugar Man

BÄSTA UTLÄNDSKA FILM

Amour

Laurence Anyways

Moonrise Kingdom

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Call Girl

Mer i ämnet