Charlize Theron i ”Mad Max: Fury Road”. Foto: AP/TT

Hollywood blir inte mer jämställt

Uppdaterad
Publicerad

Sju av tio som talar i film är män, visar ny forskning. Kvinnor, etniska minoriteter och hbtq-personer lyser med sin frånvaro.

Kvinnor utgör mindre än en tredjedel av talrollerna i Hollywood. Det visar en ny undersökning från University of Southern California i USA, som studerat jämställdheten i landets 700 mest populära filmer mellan 2007 och 2014.

Kvinnor diskrimineras

Studien visar på en konsekvent ojämställdhet i Hollywood, och pekar på att utvecklingen heller inte går framåt, utan ligger stabilt i ett läge där sju av tio personer som talar i Hollywood-produktioner är män.

”Det här visar en tydlig bild av att Hollywood har fördomar mot kvinnor”, skriver forskarna bakom studien.

Endast 21 av 100 huvudroller i studien spelades av kvinnliga skådespelare 2014, en siffra som låg på 20 i mätningen från 2007. Samma tendens märks bakom kameran: Två av 100 filmer från 2014 var regisserade av kvinnor, medan motsvarande siffra 2007 var tre.

Svarta i minoritet

Ännu värre var sifforna för svarta regissörer. Bland de 700 filmerna i undersökningen var endast tre regisserade av en svart person.

– Genom att undersöka representationen genom åren, kan vi se att det inte sker någon utveckling mot jämställdhet framför eller bakom kameran, säger professor Stacy L Smith, som ligger bakom studien, till AP.

– Studien pekar mot att det finns en enorm underepresentation av kvinnor, minoriteter och HBTQ-personer inom filmundstrin, fortsätter hon.

Fler studier stödjer

I våras kom en annan undersökning av filmbranschen från University of Southern California som underbygger Smiths slutsatser. Den visade att bland de 100 mest säljande filmerna förra året spelades 73 procent av de talande eller namngivna karaktärerna av vita skådespelare. 4,9 procent hade latinamerikanskt påbrå, 12,5 procent var svarta, och 5 procent var asiater. Ingen av filmerna hade en kvinnlig skådespelare som var äldre än 45 i rollistan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.