Foto: TT

Hundratals norska skådespelare i upprop mot övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

487 norska skådespelare vittnar liksom sina svenska kollegor om övergrepp och sexuella trakasserier i tidningen Aftenposten under parollen #stilleforopptak (#tystnadtagning)

Han använde mitt knä för att tillfredsställa sig själv under inspelningarna (…) Det var så otroligt obehagligt och jag ville gråta”, skriver en kvinna om sin första tv-roll.

Våldtäktsscenen

Vi spelar in en scen som visar en våldtäkt. Regin är tydlig, min motspelare skulle stanna vid troskanten. När vi filmar styrker han mig längre ner än överenskommet. Regissören sa att det inte behövdes och att han var ute ur bild vid troskantens gräns. Då svarade han att han ville att det skulle se realistiskt ut.

Min motspelare, som också skulle klippa de här scenerna, sa efter inspelningen: ta hit kameran så vi får titta på sexet. Vi hade precis spelat in en riktig våldtäktsscen”, skriver en annan skådespelare.

Musikalstjärnan

Jag är 22 år gammal och spelar huvudrollen i en musikal på stora scenen på en stor teater. Min manliga motspelare är den stora musikalstjärnan på den tidne och runt 15 år äldre än mig. I den älskogsscenen i numret får han stånd. Kväll efter kväll trycker han sitt hårda kön mellan mina ben. Ju större avsky vi känner för varandra, desto starkare blir hans erektion och han blir våldsammare i sexscenen.

Jag kommer ihåg att jag sade till mina kvinnliga kollegor att det kändes som att bli våldtagen kväll efter kväll

Tjuvarna

”I en scen ska många av de yngre kvinnliga skådespelarna ligga på golvet som ”folket” medan flera av de äldre ska låtsas stjäla värdesaker från dem.

Ett par av de manliga skådespelarna, runt 50-60 år, tar tillfället i akt att stjäla extra många värdesaker som ligger runt bröst och lår.”

Totalt 40 anonyma berättelser finns med i vittnesmålet i Aftenposten och är det första stora uppropet i sitt slag i Norge. Berättelserna kommer från oetablerade och etablerade skådespelare och har ägt rum på teatrar, under filminspelningar, i castingsituationer, och sociala miljöer kring norsk underhållningsbransch, skriver de undertecknande skådespelarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer