– Jag fick höra direkt att rollerna ska ha ljust hår och blå ögon, så jag får åka hem igen, säger den brunögda dansken Mikkel Jacobsen. Foto: TT/SVT

Hundratals söker roller i ”Vikings”

Uppdaterad
Publicerad

Flera svenskar har nått berömmelse i internationella film- och TV-produktioner de senaste åren. I dag och i morgon finns chansen för unga män att pröva lyckan i Stockholm när irländsk/kanadensiska TV-serien Vikings letade fyra skådespelare till nästa säsong.

Hundratals killar mellan 17 och 23 år hade tagit sig till Filmhuset i Stockholm på onsdagen för att få en chans att bli nästa nordiska export till framgångsrika serier.

Vikings spelas in på Irland och har inspirerats av berättelserna om Ragnar Lodbrok, en av de mest ökända vikingarna som besökte Britannien och Frankrike. Serien är producerad av MGM Television och hittills har tre säsonger sänts i History Channel.

– Vi valde att hålla casting i Stockholm för att det är ett slags centrum i Skandinavien och hela den gamla vikingakulturen. Vi har haft underbara vikingar i serien hittills, till exempel svenske Gustaf Skarsgård, så vi hoppas hitta nya förmågor nu, säger castingchefen Frank Moiselle.

Fyra söner

De roller som ligger i potten är fyra söner till seriens huvudperson Ragnar. Karaktärerna har förekommit som barn i tidigare säsonger, så för att få en roll krävs att den sökande liknar barnskådespelarna.

Vissa av de många hundra killarna har rest långt för att uppfylla sin dröm. I kön träffar vi Taneli Läykki som flugit in från Tammerfors i Finland.

– Jag har inte sett serien tidigare, men min kompis drog med mig hit. Jag tror och hoppas att jag har det som krävs för att få en roll, även om konkurrensen är hård, säger han.

Mikkel Jacobsen från Hundested i Danmark såg en annons på en castingsajt och åkte själv till Stockholm.

– Man måste vara sig själv och ha en självsäkerhet. Jag var tvungen att göra detta. Living the dream, säger Jacobsen.

”Var rollen, spela inte”

Nyckeln till att få en roll är äkthet, enligt Frank Moiselle. De letar efter unga skådisar som är rollen, inte spelar den.

– Vi har sett många fina skandinaviska filmer, men ville bredda våra nätverk för det kan finnas en hel del oupptäckta talanger där ute, säger Moiselle.

För vissa av de sökande följer nu oviss väntan på besked om nya prover. Andra fick ett tråkigt besked direkt.

– Det gick väldigt fort och var väl inte riktigt vad jag hade förväntat mig. Men det gick bra. Jag fick skrika ”I am the son of Ragnar”, det var typ allt, säger Taneli Läykki.

Ljust hår och blå ögon

– Jag fick höra direkt att rollerna ska ha ljust hår och blå ögon, så jag får åka hem igen. Ganska tråkigt, jag betalade 3.500 kronor för resan hit, men så är det, säger brunögda Mikkel Jacobsen.

Inspelningarna av nästa säsong börjar på Irland i augusti och de som får rollerna ska vara fullt tillgängliga i ett halvår därefter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.