Legendariske filmskaparen Mel Brooks, skådespelaren Rob Lowe och skådespelaren Uzo Aduba kommenterar Gene Wilders död på twitter . Foto: TT

Hyllar sin vän och kollega: ”Välsignade mig med sin vänskap”

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren och komikern Gene Wilder är död. Beskedet nådde omvärlden efter att skådespelarens familj meddelat att sviterna av Wilders Alzheimers till slut blivit för mycket. På nätet lovordas nu komikern som ett geni, en inspiration och en hjälte.

Filmmakaren Mel Brooks jobbade med Gene Wilder på ett flertal av sina största filmer, däribland Det våras för sheriffen (Blazing Saddles) och Det våras för Frankenstein (Young Frankenstein). Han hyllar sin vän på Twitter.

”Gene Wilder – en av de riktigt stora talangerna i vår tid. Han välsignade varje film vi gjorde tillsammans med sin magi och han välsignade mig med sin vänskap”

”En av mina stora hjältar”

Många andra komiker och skådespelare öser hyllningsord över sin vän och kollega.

”Farväl Gene Wilder, humorgeni. Tack för alla de lyckliga lyckliga timmarna”, skriver Stephen Fry.

”Gene Wilder var en av mina första hjältar. Blazing Saddles, Willy Wonka är skolor i komediskådespelande. Jag är ledsen att höra att han gått bort”, skriver Rob Lowe.

”Älskar dig av hela mitt hjärta”

Även yngre skådespelare berättar om hur Wilder, som blev 83 år, inspirerat dem.

”Geniet, talangen, skådespelaren, originalet, artisten, sagoberättaren, den kreativa, ikonen, den stora stora stora Gene Wilder”, skriver Uzo Aduba, känd som Crazy Eyes i tv-serien Orange is the new black.

”Tack Gene Wilder för det underbara, det knäppa, den rena fantasin. En av mina största hjältar”, skriver sångaren Josh Groban.

Flea, basist i Red Hot Chili Peppers, skriver kort och gott:

”Gene Wilder, jag älskar dig av hela mitt hjärta.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.