Igelkotten

Uppdaterad
Publicerad

Originaltitel: Le Hérisson

Regi: Mona Achache

I rollerna: Josiane Balasko, Garance le Guillermic, Togo Igawa, Anne Brochet

Det franska dramat ”Igelkotten”, om tre människoöden i ett bostadshus i Paris, bygger på Muriel Barberys bästsäljare ”Igelkottens elegans”. Filmversionen får godkänt av svenska recensenter.

”Det handlar om att hitta de gömda skatterna i det till synes vardagliga, men också om att inget varar för evigt. Träffande, fantasifullt och rörande berättat,” tycker Jeanette Gentele i SvD.

”Mellan dessa tre personer uppstår en vänskap som på ett lågmält sätt blir mer intressant ju längre filmen pågår,” skriver Jan-Olov Andersson i Aftonbladet.

Eva af Geijerstam tycker dock inte att filmen riktigt fångat sin förlaga. ”Det var naturligtvis inte lätt för långfilmsdebutanten Mona Achache att ge romanfigurerna kött och blod när så mycket av dem präglas av språket. (...) Filmen blir också mycket riktigt ett slags destillat, ett avkok på distans...”

Mats Bråstedt i Expressen är mer entusiastisk: ”'Igelkotten' är den typen av bitterljuv historia du ser samtidigt som tårarna trycker på, hjärtat bli aningen lättare och leendet på läpparna bara bredare.”

Se filmens trailer

Betyg: 4/6 Svenska Dagbladet

Läs SvD:s recension

Betyg: 3/5 Dagens Nyheter

Läs DN:s recension

Betyg: 4/5 Expressen

Läs Expressens recension

Betyg: 3/5 Aftonbladet

Läs Aftonbladets recension

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.