Skådespelerskan Deepika Padukone har hotats för sin medverkan i storfilmen Padmavaat. Foto: TT

Indien: Högsta domstolen lyfter förbud mot kontroversiell film

Publicerad

Beslutet kommer efter en rad omskakande protester som omfattar dödshot från ledande politiker och massprotester. – Det här är en seger för yttrandefriheten, säger Anas Tanwir, jurist vid Högsta Domstolen till Al Jazeera.

Dagens beslut innebär att de sex indiska delstater, bland andra Rajastan och Gujarat, som förbjudit filmen kommer att visa den – förutsatt att biograferna vågar.

Vägen till Högsta Domstolen har nämligen varit omskakande för storfilmen Padmavaat, som är en av de mest påkostade produktionerna i Bollywoods historia. Motståndare till filmen har lovat att elda upp biografer som visar den.

Stoppades efter protester

Padmavaat skulle haft premiär den 1 december förra året men omfattande protester gjorde att premiären fick skjutas upp. Padmavaat är en filmatisering av en episk 1500-talsdikt, om den hinduiska drottningen Padmavati, vars kungadöme invaderas av den muslimske kungen Alauddin Khiji.

Redan under inspelningen drabbades filmen av protester från intresseorganisationen Karni Sena, som menade att filmens porträtt av drottningen var historiskt inkorrekt. Protesterna fick tidningen The Times of India att förklara att dikten som filmen bygger på är fiktion och inte historia.

Uppmanade väljare att hugga huvudet av regissören

Detta stoppade inte protesterna. Många var upprörda över en drömscen som sades skildra ett intimt möte mellan den hinduiska drottningen och den muslimska erövraren. Att filmens regissör Sanjay Leela Bhansali intygade att någon sådan scen inte existerade hjälpte inte.

Inspelningsplatserna attackerades med bensinbomber, Bhansali och huvudrollsinnehavaren Deepika Padukone hotades till livet och i november utfärdade Suraj Pal Amu, en senior medlem av regeringspartiet BJP, en belöning på 1,5 miljoner dollar till den som högg huvudet av regissören och huvudrollsinnehavaren.

Intresseorganisationen Karni Sena tillhör kasten Rajput – samma kast som drottningen i filmen. De menar att filmen inte respekterar gruppens känslor.

– Vi kommer att motsätta oss den här filmen till våra sista andetag, säger Vijendra Singh, talesperson för Karni Sena till Al Jazeera.

Filmen har premiär den 25 januari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer