Scen ur ”Call girl” Foto: SF

Inget åtal mot ”Call girl” – än

Uppdaterad
Publicerad

”Call girl” klarar sig undan åtal den här gången. JK har valt att inte gå vidare med anmälan om förtal av avliden.

Efter att ha sett den politiska 70-talsthrillern ”Call girl”förra veckan sa Mårten Palme att han överväger att JK-anmäla filmen för förtal avavliden. Karaktären Statsministern har många likheter med Olof Palme och ses ifilmen köpa sex av en tonårig flicka.

Filmen är tidigare anmäld av en privatperson, men idagbeslutar justitiekanslern att inte gå vidare med den anmälan. I beslutet frånJK står att rätten att åtala någon för förtal av avliden i princip ärförbehållen den avlidnes efterlevande familj. Om den döde inte har någon familjkvar i livet kan det bli aktuellt att låta en privatperson vara målsägande.

Däremot tar JK inte ställning till frågan om filmen ärförtal av avliden eller inte, skulle familjen välja att anmäla filmen skulle åtalkunna väckas. Regissören Mikael Marcimain och manusförfattaren Marietta vonHausswolff von Baumgarten har sagt att filmen är fiktion och att karaktärenStatsministern inte är Olof Palme.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.