Nisti Stêrk, intiativtagare till internationella komedifilmfestivalen tillsammans med Karin Rydholm. Foto: TT

Ny filmfestival – vill vara gränslöst rolig

Publicerad

– Det här är ett möte i biomörkret som aldrig någonsin skulle ha skett i vanliga fall, säger Nisti Stêrk, en av arrangörerna bakom internationella komedifilmfestivalen.

Ikväll invigs Sveriges första internationella komedifilmsfestival med en visning av en svensk klassiker: ”Att angöra en brygga”. På plats i Filmhuset i Stockholm kommer två av skådisarna   – Gösta Ekman och Birgitta Andersson– att vara, för att klippa bandet. Resten av festivalen fylls av internationella filmer. Under fyra dagar ska det visas komedier från hela världen, totalt är det tretton filmer. Några av länderna som är representerade är Kina, Indien, Turkiet och Nigeria. Kulturnyheterna har pratat med två av initiativtagarna till festivalen.

– Vi tycker att det är viktigt att se att det finns komedifilm från många olika länder. Det är en genre som man säger är svår att exportera, vad man skrattar åt är väldigt lokalt betingat. Men idag är Sverige så mångkulturellt så att alla typer av komedifilmer platsar här numera, säger Karin Rydholm, manusförfattare och dramaturg. 

Hennes kollega, festivalchef Nisti Stêrk fyller i.

– Vi får så mycket filmer från USA men aldrig från de länder som representeras här i Sverige. Här finns 45.000 somalier, 55.000 iranier, nästan 100.000 turkar och kurder, vilka får se deras filmer? Vad är humor i deras länder? Vad skrattar din granne och din arbetskamrat åt? Vad är humor för dem, hur kan vi lära känna varandra? Komedi är ett enkelt sätt att nå varandra. Ler man mot någon, så ler den oftast tillbaka.

Turkisk klassiker

Filmerna som visas under festivalen är inte nyproducerade, långt ifrån. Den turkiska komediklassikern ”Hababam Sinifi” – som visas på lördag – är exempelvis från 1975. Det alla filmerna har gemensamt är att de var stora succéer i ursprungslandet.

– Vi har i år valt att inte tänkt att det ska vara nytt, utan vi vill ta fram det hjärtliga och det folkliga, säger Nisti Stêrk.

Har ni några personliga favoriter?

– Ja, det har vi kanske men får man säga det? De andra kanske blir ledsna, säger Nisti Stêrk. 

Långväga gäster

Under festivalhelgen kommer det inte bara vara filmvisning, utan även skådespelarsamtal med Bahareh Rahnama från Iran och Ali Sunal från Turkiet.  Det kommer att hållas ett samtal om afrikansk komedifilm med Hanna Abu Bakar från Somalia. Just komedifilm är något som både Karin Rydholm och Nisti Stêrk vill slå ett slag för då de anser att komedins plats länge varit underordnad i filmfestivalssammanhang.

– Många andra festivaler runt om i världen visar väldigt få komedier. Man har en förmåga att tro att komedier är slapstick och Adam Sandler, säger Karin Rydholm.

Försäljningen av biljetter har gått ganska bra och de båda arrangörerna hoppas nu att besökare från olika ursprung ska mötas i biosalongen och inse att de har humorn gemensamt. Kanske blir titeln på premiärfilmen talande. 

– Att just angöra en brygga, jag menar det är ju det här med att överbrygga mellan olika folkgrupper, säger Nisti Stêrk.  

I morgondagens sändning av Kulturnyheterna kan du se en intervju med skådespelaren Bahareh Rahnama. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer