Calle Nathanson, vd för Folkets hus och parker. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Iransk filmfestival stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Folkets hus och parker ställer in en filmfestival med iransk film efter misstänkta kopplingar till Irans ambassad hos en samarbetspartner.

Det var i veckan som Folkets hus och parker skulle anordna en minifestival i Stockholm i samarbete med ett iranskt kulturcenter. Men efter att kritik riktats mot arrangemanget om att kulturcentret i själva verket var en del av den iranska ambassadens arbete i Sverige, ställs festivalen in, enligt TT.

– Vi insåg plötsligt att detta kunde vara ett samarbete mellan oss och Irans ambassad, efter ett utomstående tips. Jag drog i nödbromsen direkt, vi kan inte genomföra detta, säger Calle Nathanson, vd för Folkets hus och parker, till SVT.

Hotad filmare

Svår situation i landet

Nathanson understryker om att det inte handlar om filmerna ifråga, som skulle ha visats på biografen Bio Rio i Stockholm, utan om situationen för dokumentärfilmare och kulturarbetare i Iran.

– Vi är väl bekanta med situationen för filmare i Iran, i synnerhet med tanke på utvisningsbeslutet mot Roozbeh Janghorban. Vi sympatiserar starkt med alla de konstnärer och filmare som sitter fängslade i Iran och riskerar sitt liv för det fria ordet, och ställer oss självklart bakom uppropet för att ge Roozbeh asyl, säger Calle Nathanson.

Filmerna kan komma att visas i framtiden, men då inte i samarbete med det iranska kulturcentret.

Läs mer om Roozbeh Janghorban och situationen för dokumentärfilmare i Iran här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hotad filmare

Mer i ämnet