Jag är min egen Dolly Parton

Publicerad

Betyg: 4 av 5
Regi: Jessica Nettelbladt
Medverkande: Nina Persson, Gudrun Hauksdottir, Helena Josefsson, Cecilia Nordlund, Lotta Wenglén

Jag är min egen Dolly Parton handlar om fem kvinnliga musiker som sluter upp kring hyllningskonserter till Dolly Parton och hennes musik. Dokumentären följer de fems sporadiska möten under sju år och under samtalens gång kommer man var och en in på livet.

Var och en är rörande på sitt eget sätt. Vare sig det är en anspråkslöshet till självutplånandets gräns – som hos sångerskan Helena Josefsson – vars komplexa personlighet lyckligtvis tycks rymma en förmåga att låta sitt konstnärliga uttryck blomma ut till rättmätigt grandiosa proportioner.

Hos den äldsta i sällskapet, musikproducenten och konsertarrangören Gudrun Hauksdottir, är det omedvetenheten i förhållandet till den vuxna dottern som är rörande tragikomisk. Åtminstone som den framställs i filmen. Samtidigt som mötet med den egna excentriska modern på fäderneslandet Island ger bilden av ett fascinerande överlevarsläkte där det inte går att döma någon.

Just sammansattheten hos dessa professionella och strävande konstnärer fängslar. Alla är spännande kvinnor med djupt tragiska episoder i sina förflutna. Ibland till och med i filmens framtid och nutid. Cardigans-sångerskan Nina Persson drabbas av olycka under inspelningen och låter regissören Jessica Nettelbaldt varsamt exponera en spricka, till och med i hennes konsekvent stoiska fasad.

Substansen i materialet imponerar. Det är allt annat är den ihopslängda soppan-kokad-på-en-spik som så ofta tröttar ut tv- och bio-publiken till vardags i diverse dokumentära format, även under lite finare vinjetter.

Det är helt enkelt oavlåtligt intressant och viktigt med kvinnor som låter uppvisa flera sidor av sig själva. Samtidigt erbjuder sammanhanget kring Dolly Partons galenpanniga persona nödvändig komisk lättnad och musiken väver samman alltsammans på ett om än traditionellt, alltid tacksamt sätt. Man tänker och gråter och skrattar. Gå och se!

Isabelle Espinoza

Se filmens trailer
Andra recensioner:

Betyg: 3/6 Svenska Dagbladet
Läs SvD:s recension

Betyg: 4/5 Dagens Nyheter
Läs DN:s recension

Betyg: 4/5 Expressen
Läs Expressens recension

Betyg: 4/5 Aftonbladet
Läs Aftonbladets recension

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer