”Jag har äntligen fått erkännande”

Uppdaterad
Publicerad

Ikväll spelar en bortglömd legend på Way Out West i Göteborg. Kulturnyheterna träffade Rodriguez som blivit aktuell igen efter filmen ”Searching for Sugarman”.

På 70-talet var Sixto Diaz Rodriguez folkmusik om Detroits fattigdom och sociala orättvisor omtalad. Man tippade honom att bli näste Bob Dylan, men han blev blåst av skivbolagen och försvann. Ryktet sade att han hade dött.

Utan att han visste om det blev han ett enormt namn i Sydafrika tack vare dåtidens fildelning. Under flera år lyssnade den vita medelklassen, som var emot apartheid, på Rodriguez musik utan att han visste om det. 98 fick han äntligen nys om succén och åkte ned för ett antal konserter.

Searching for sugarman

Nu har han blivit aktuell igen och ikväll spelar han på Way out West, i samband med Malik Bendjelloul dokumentär ”Searching for Sugarman” som också visas på festivalen. 

– Att så här sent i livet äntligen få erkännande för något jag gjorde för så länge sedan, well, det är verkligen något speciellt, sade Rodriguez.

Fotnot: En längre intervju med Rodriguez kommer att sändas i samband med premiären av ”Searching for Sugarman” den 24:e Augusti.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Searching for sugarman

Mer i ämnet