Regissören: ”Jag har levt i en thriller i fyra år”

Uppdaterad
Publicerad

Simon Klose har regisserat den nya dokumentären om fildelningssajten The Pirate Bay. Han vill ge en subjektiv bild av den omtalade processen.

På fredagen släpps en ny dokumentär som skildrar rättsprocesserna mot ett antal svenskar som jobbade med fildelningssajten The Pirate Bay, under åren 2008 till 2012.

Regissören Simon Klose fick förtroendet att följa med tre av centralfigurerna bakom The Pirate Bay under flera år, och med hjälp av klipparen Per K Kirkegaard har han nu färdigställt filmen ”TPB AFK: The Pirate Bay Away From Keyboard”.

Datarebeller mot medieindustrin

Idén till Simon Kloses film föddes när han gick på en anti-FRA-demonstration. Där träffade han Peter Sunde från The Pirate Bay, som berättade sin historia över en kopp kaffe.

– Våren 2008 blev jag superfascinerad och bestämde mig för att jag ville göra en film om Pirate Bay. Jag vill berätta hur det såg ut för huvudpersonerna bakom The Pirate Bay, under de stormiga åren när ett gäng unga datarebeller ställdes inför rätta mot medieindustrin, berättar Klose för SVT.

”Så subjektivt som möjligt”

Simon Klose vill inte kalla sin film för ett inlägg i den något svalnande fildelningsdebatten. Men han är ändå tydlig med att filmen visar hans subjektiva version av händelserna. Det är en mörk bild, av något som Klose ser som en ”tragedi” för Pirate Bay-killarna.

– Jag hatar dokumentärfilmer som gör anspråk på att vara objektiva. Jag är helt ointresserad av objektivitet. Jag vill göra så subjektiva filmer som möjligt. Jag vill berätta min berättelse, så starkt som möjligt. Men jag har inte försökt att lägga in mina egna värderingar i filmen, trots att jag har väldigt starka åsikter i den här debatten.

Filmen släpps gratis

”TPB AFK: The Pirate Bay Away From Keyboard” får premiär i SVT Play, samtidigt som den visas på filmfestivalen Berlinale och i olika sällskap runt om i Sverige. I samma ögonblick släpps filmen för gratis nedladdning på nätet. Det valet, menar Simon Klose, visar hans egen syn på fildelning.

– Om man zoomar ut lite och ser hur jag har producerat filmen, knutit kontakter med publiken, hur jag har folkfinansierat delar av filmen – och hur jag kommer släppa filmen fri och samtidigt sälja den på ett sätt så att jag får en större del av kakan själv – den processen kan man nog se som ett inlägg i debatten.

”Piraternas guld i en jävla grotta”

Simon Klose bär med sig massor av intryck och kunskap från arbetet med filmen. Förutom nya insikter i hur man kan finansiera en film – med hjälp av både privatpersoner på nätet och de stora finansiärerna – så har han fått kliva in i en helt ny och ibland lite väl overklig värld:

– Jag har levt i en slags thriller i fyra år, när huvudpersonerna i min film har varit efterlysta och hållit på med någon slags katt- och råttalek där man rent fysiskt har gömt servrar för polisen. Jag fick lära mig att det passar bra att förvara dataservrar i bergsutrymmen. Och för mig kändes det bisarrt – att piraternas guld var i en jävla grotta. Det var för mycket!

Reporter i intervjun: Olle Palm, SVT Sydnytt

Reporter i inslaget: Sindra Grahn

Fotograf: Thobias Ligneman

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.