Skådis på dagen – filmare på natten

Publicerad

Hon är skådespelare, manusförfattare – och regissör. Kulturnyheterna har träffat Karin Franz Körlof.

30 nov startar SVT:s dramaserie ”Blå Ögon” – en politisk konspirationsthriller i tio delar – om maktspel, lögner och svek i ett Sverige präglat av rasism och hat. I en av rollerna ser vi Karin Franz Körlof  – en mångsysslare med särskilt intresse för frågor om vithet, makt och fördomar.

– Det är viktiga ämnen att prata om. Jag är uppväxt i Ytterby utanför Göteborg och minns mycket väl när 14-åriga Jon Hron mördades av nazister. Jag blev mycket tagen av det. Det var där som frågan om hatbrott började snurra i mitt huvud, säger Karin Franz Körlof.

”Viktigt att man nyanserar de här karaktärerna”

I ”Blå Ögon” spelar hon Sofia Nilson. En ung tjej som har det tufft, blev misshandlad av sin pojkvän, har en son som hon försöker ta hand om och är väldigt besviken på världen. Hon börjar därför snegla mot det högerextrema ”Trygghetspartiet”.

– Jag tycker att det är viktigt att man nyanserar de här karaktärerna och inte gör dem enkelspåriga, säger Karin Franz Körlof.

Debuterade med ”Sveket”

Hon går sista året på Stockholms Dramatiska Högskola. Men hon långfilmsdebuterade redan 2012 i rollen som Alexia i ”Wallander – Sveket”. Utöver denna film har hon medverkat som skådespelare i två andra, och skrivit manus samt regisserat ytterligare två: ”Me and Me & My” och ”Merum Imperium”.

En liten klaustrofobisk dramathriller om makt och terror, där fantasin spelar stor roll. Det är en film om ett syskonpar som lever isolerat i en stuga och där storsystern håller sin bror under sträng diktat.

Siktar på Göteborg

Nu är hon snart klar med sin tredje kortfilm – ”Pom Pom” – på temat pengar och makt. Den hoppas hon ska kvala in på Göteborgs filmfestival.

– Den berör köpsamhället, vad man kan köpa för pengar och hur mycket livet är värt, säger Karin Franz Körlof.

Dessutom skriver hon nu en monologföreställning som bland annat ska sättas upp på Unga Klara i Stockholm. Den heter Barbienazisten och handlar, som det ofta gör med hennes konstnärskap – om makt, rasism och fördomar.

Medverkar i uppmärksammad filmatisering

Men nästa filmroll blir en helt annan historia. Karin Franz Körlof ska nämligen spela mot hyllade Sverrir Gudnason i filmatiseringen av Hjalmar Söderbergs ”Den Allvarsamma Leken”, regisserad av  Pernilla August.

– Jag ser jättemycket fram emot att jobba med en regissör som i grunden är skådis. Det tror jag kommer bli skithäftigt, säger Karin Franz Körlof.

Se hela intervjun i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer