”Jag växte upp med nakna kroppar överallt”

Uppdaterad
Publicerad

I regissören Thomas Vinterberg nya film blir en man oskyldigt anklagad för sexuella övergrepp.

14 år efter succén med ”Festen” är Thomas Vinterberg åter i Cannes. Den här gången med filmen ”Jakten”. I den blir förskolläraren Lukas, spelad av Mads Mikkelsen, oskyldigt anklagad för ett sexuellt övergrepp på sin bäste väns dotter.

Vinterberg fick idén av en barnpsykolog som kontaktade honom och tyckte att han skulle titta på några rättsfall. Filmen tar upp ett känsligt och komplext ämne, men Thomas Vinterberg vill inte att den ska bli ett slagträ i en debatt.

– Jag vill känna mig fri att ta upp något jag tycker är väldigt intressant,  och göra en berättelse av det. Därefter kan folk debattera det. Jag är inte en präst, jag är filmskapare, säger han till Kulturnyheterna.

I filmen finns en viss sorg över ett frisinnat 70-tal när nakna kroppar inte var så laddat.

– Jag växte upp i ett kollektiv med nakna kroppar överallt. Det var frisinnat och väldigt kärleksfullt. Jag minns det som väldigt orange. Den tiden är förbi och finns inte längre. Om folk sprang runt så i dag skulle de sättas i fängelse. Det finns en viss sorg över det i den här filmen, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.