Recension: ”Jakten”

Uppdaterad
Publicerad

”En ren Golgatavandring”. Det säger Kulturnyheternas filmkritiker Fredrik Sahlin om den danska filmen ”Jakten”.

Den danske regissören Thomas Vinterbergs nya film kommer 15 år efter det framgångsrika incestdramat ”Festen”. 

I filmen ”Jakten” blir förskoleläraren Lucas, spelad av Mads Mikkelsen, oskyldigt anklagad för att ha förgripit sig sexuellt på sin väns dotter. Mikkelsens karaktär utsetts för skvaller och hetsjakt och lögn förvandlas till sanning i det idylliska lilla danska samhället.

”Fulständigt knäckande”

Kulturnyheternas filmkritiker Fredrik Sahlin har sett filmen.

– Det är en fullständigt knäckande film. Ett rent gatlopp faktiskt. Otäck på så många nivåer. Men så är det en väldigt manipulativ film. Vilket låter negativt men manipulation är ju filmkonstens fundament. Extra mycket så här, säger han.

Enligt Fredrik Sahlin hade filmen blivit ännu mer intressant om det hade funnits en liten osäkerhet att huvudrollens oskuld.

– Men Vinterberg är inte intresserad av nyanser. Han vill berätta om häxjakt och masshysteri. På så sätt är ”Jakten” vältajmad i dessa dagar av webbhat och nätmobbing, säger Fredrik Sahlin.

”Fantasiskt bra slut”

Mads Mikkelsen fick skådespelarpriset i Cannes i fjol, vilket var välförtjänt enligt Fredrik Sahlin.

– Det är en välskriven roll och Mikkelsen gör den med varje fiber i sin kropp, säger han och hyllar även filmens slut:

– Ett fantastiskt bra slut, och tydligen ett av tre möjliga som spelades in. Vinterberg vägrar yppa vilka de andra var, vilket han självklart gör rätt i, men det verkar osannolikt att någon av de andra kunde ha varit bättre, säger han.

Läs en längre recension av ”Jakten” här på fredag.

Reporter i inslaget: Christina Börjlind

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.