Jämställdhetsmärkning för film lanseras i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

På bio ser vi många historier om män, av män. Nu börjar fyra svenska biografer A-märka de filmer som synliggör kvinnor tillräckligt mycket.

På fredag lanseras i Sverige en jämställdhetsmärkning för film. Filmerna får en A-märkning enbart om de klarar det så kallade Bechdeltestet – som mäter hur kvinnliga karaktärer framställs.

”Otroligt enkelt”

A står för engelskans ”approved” (godkänd). En A-märkt film har minst två namngivna kvinnor som någon gång under filmen talar med varandra, om något annat än män.

– Det är otroligt enkelt, och märkligt att nästan inga filmer klarar det här testet, säger Ellen Tejle, biografföreståndare för Bio Rio och en av initiativtagarna till märkningen.

Började med en seriestrip 1985

Bechdeltestet har sin bakgrund i en seriestrip från 1985, i vilken amerikanska Alison Bechdel lät en av de tecknade karaktärerna beskriva sina egna principer när hon väljer biofilm. Ellen Tejle förklarar hur märkningen kommer att synas:

– På bioduken innan varje film börjar, kommer det vara en vinjett. Om filmen klarar Bechdeltestet så kommer det en stämpel. Den innebär att det finns ett kvinnligt perspektiv någonstans i filmen. Och det är jätteviktigt.

Är inte det att sikta lite lågt?

Jag tror att man måste börja i det lilla för att förändra någonting, säger Ellen Telje.

Det är biograferna Bio Rio (Stockholm), Roy (Göteborg), Spegeln (Malmö), Röda Kvarn (Helsingborg) som tillsammans med WIFT (Women in Film and Television) och Rättviseförmedlingen står bakom lanseringen.

Filminstitutet är med

Även Svenska Filminstitutet är med på att använda Bechdeltestet som filmpolitiskt instrument.

– Vi är ju de som ger stöd till film. Med konsulenterna pratar jag om de här frågorna hela tiden. När jag själv insåg hur många kvinnor som fallet, blev jag ganska bedrövad, säger SFI:s vd Anna Serner till SVT.

”Inte så man mäter konst”

Men alla är inte lika positiva till den nya märkningen. Filmkritikern Hynek Pallas tycker att det är en dålig idé:

– Jag har hört argumentet att man måste börja någonstans flera gånger. Det är enkelt och klatshigt och catchy. Men det är inte så man mäter konst och kultur. Sådana här test och stämplar blir väldigt, väldigt konstiga.

”Klart det finns svagheter”

En av filmerna som klarar Bechdeltestet är lättklädda ”Burlesk” – en titel som har kallats kvinnofientlig. ”Spring Lola”, däremot, klarar inte testet. Trots att det är en film som enligt många är revolutionerande i sitt sätt att vända på könsrollerna.

Filminstitutets vd Anna Serner försvarar ändå den nya märkningen:

– Det är klart att det finns svagheter även i Bechdeltestet. Men vad är alternativet? Att inte göra det och fortsätta som man alltid har gjort? Det är väl upp till dem att göra ett annat test, då. Och tills det har kommit, tycker jag att Bechdeltestet räcker ganska långt.

Ett längre reportage sänds i Kobra i kväll , klockan 21:30 i SVT1.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.